ΕλλάδαΚόσμος

Γιατί οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι κάνουν με διαφορετικό τρόπο τον σταυρό τους;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι Ορθόδοξοι σχηματίζουν έτσι τα δάχτυλα του δεξιού χεριού για να κάνουν τον σταυρό τους; Και γιατί οι καθολικοί το κάνουν με διαφορετικό σχηματισμό;

Λοιπόν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ενώνουν τα τρία πρώτα δάχτυλα και τα άλλα δύο ακουμπούν στη παλάμη.Όπως το σχήμα 1. Τα τρία ενωμένα δάχτυλα αντιπροσωπεύουν την αγία τριάδα,Πατήρ Υιός και Άγιο πνεύμα. Τα άλλα δύο που ακουμπούν στη παλάμη αντιπροσωπεύουν τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού, την Ανθρώπινη και την Θεϊκή.

Σχήμα 1

Οι Καθολικοί Χριστιανοί ενώνουν τον αντίχειρα με τον διπλανό από το μικρό δάχτυλο και τα άλλα τρία μένουν πάνω.Όπως το σχήμα 2. Τα τρία πάνω αντιπροσωπεύουν και εδώ την Αγία Τριάδα και τα άλλα δύο τα ενωμένα τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού. Αλά αν τα δείτε ξεχωριστά: a) Το μικρό δάχτυλο είναι σαν το γράμμα I b)Τα δύο ενωμένα σαν το γράμμα Χkai c) Τα άλλα δύο σχηματίζουν το γράμμα V.

Αυτά τα τρία γράμματα αποτελούν τις λέξεις Ιησούς Χριστός Vαζωραίος.

Σχήμα 2

Να ξεκαθαρίσω πως εδώ είδαμε μόνο τον συμβολισμό του κάθε σχήματος και όχι αν κάποιο είναι σωστό ή όχι. Αυτό είναι άλλο θέμα και καθαρά υποκειμενικό, ανάλογα με τη σκοπιά που το βλέπει κανείς.

ofigenno.cc

Πηγή : “Ανείρομαι”

apisteuta.com

περισσότερα
Back to top button