ΕλλάδαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ο 19χρονος Χρήστος Ρώσιος από την Καστοριά: «Δεν αποκλείω να φύγω στο εξωτερικό – το σκέφτομαι σοβαρά»

2343564_59

Οι επίδοξοι μάγειρες μοίρασαν χριστουγεννιάτικα γλυκά και ζεστό κρασί στον κόσμο

Ευχάριστα νέα για συνέχιση της λειτουργία του τμήματος, με μεγάλη ζήτηση, την επόμενη χρονιά

Δήμητρα Συμεωνίδου

Χαμόγελα, ευχές αλλά και πολλά γλυκά μοίρασαν οι σπουδαστές και οι καθηγητές της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» του Δημόσιου ΙΕΚ της Κομοτηνής χθες. Οι επίδοξοι σεφ έβαλαν τα δυνατά τους και έφτιαξαν κουραμπιέδες, μελομακάρονα, cookies και ζεστό κρασί και τα μοίρασαν όλα στους περαστικούς.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι όλα ήταν πολύ νόστιμα, αλλά αν μας επιτρέπεται ξεχωρίζουμε τους κουραμπιέδες, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι με την παραδοσιακή αυστριακή συνταγή – και για όσους δεν γνωρίζουν οι κουραμπιέδες ήρθαν στην Ελλάδα από τη βασίλισσα Αμαλία και με τα χρόνια εντάχθηκαν στην ελληνική κουζίνα, αλλά η συνταγή τους τροποποιήθηκε μερικώς.

Οι σεφ που θα αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του 2017 από το τμήμα είναι 22. Και στην πλειοψηφία τους θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. «Θέλω να πάω στο εξωτερικό να γνωρίσω και άλλες κουζίνες και μετά μπορεί να γυρίσω πίσω και να κάνω κάτι δικό μου» λέει η Χρύσα Μουσκοΐδου, η οποία είναι 21 ετών.2343564_62

Αντίστοιχα και ο Χρήστος Ρώσιος, ο οποίος είναι 19 ετών και έχει έρθει από την Καστοριά για να φοιτήσει στο ΙΕΚ: «Δεν αποκλείω να φύγω στο εξωτερικό – το σκέφτομαι σοβαρά», λέει και συμπληρώνει: «ήρθα εδώ από την Καστοριά γιατί δεν μπορώ να πάω σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ, αλλά το συγκεκριμένο αντικείμενο μου αρέσει πολύ, αλλά έχει και πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση».

Στην επαγγελματική αποκατάσταση συμφωνεί και η κα Ζαφειρούλα Κοτσάκη, που είναι η διευθύντρια του Δημόσιου ΙΕΚ της Κομοτηνής. Η κα Κοτσάκη αφού συνεχάρη τους μαθητές και τους καθηγητές για την προσπάθεια και τη συμμετοχή τους στη δράση σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει μεγάλη ζήτηση τόσο από νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη μαγειρική, αλλά και από μεγαλύτερους που θέλουν να εμπλουτίσουν ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στο συγκεκριμένο τομέα.

ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 
Παρά τη μεγάλη ζήτηση που έχει η συγκεκριμένη ειδικότητα, φέτος δεν λειτούργησε τμήμα πρωτοετών καθώς υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα με τα εργαστηριακά μαθήματα των παιδιών, αφού δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος. Τον πρώτο χρόνο το ΙΕΚ είχε συνεργαστεί με το Νοσοκομείο και τα εργαστήρια γίνονταν  εκεί, όμως αυτή η συνεργασία δεν συνεχίστηκε. Έτσι οι μαθητές πέρασαν για λίγο από τη Μητρόπολη της Κομοτηνής και κατέληξαν στο χώρο όπου ετοιμάζονται τα συσσίτια του Δήμου Κομοτηνής.

Σύμφωνα με την κα Κοτσάκη ο χώρος εκεί είναι απόλυτα κατάλληλος για την διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων και μάλλον αυτή η συνεργασία (του Δήμου με το ΔΙΕΚ) θα μονιμοποιηθεί. Σημαντικό ρόλο βέβαια στη «θετική» απάντηση του Δήμου παίζει και το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Έτσι, από την επόμενη χρονιά, δεν αποκλείεται να δούμε νέους πρωτοετείς σπουδαστές στην ειδικότητα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» του ΔΙΕΚ Κομοτηνής.

2343564_60

xronos.gr

περισσότερα
Back to top button