ΕλλάδαΚόσμος

Καφές: Ποια ποσότητα προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

KafesΗ συστηματική κατανάλωση καφέ έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών και ιδιαίτερα κάποιων μορφών καρκίνου, όπως του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του εντέρου, του ήπατος, του προστάτη, του ενδομητρίου κ.α.

Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν επίσης τη συμβολή του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Ο συνδυασμός καφεΐνης, ανιτοξειδωτικών και πολυφαινολών που υπάρχουν στον καφέ φαίνεται ότι είναι ο λόγος που ο καφές έχει αυτή την προτατστευτική δράση.

Το γεγονός επιβεβαιώνει νέα έρευνα του Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που καταναλώνουν 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ μέχρι 27%.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Rodrigo A. Cunha από το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της νοητικής εξασθένησης που επηρεάζει την υγεία αλλά και το κόστος περίθαλψης.

Η έρευνα αναφέρει ότι ο ρόλος της καφεΐνης στη μείωση της νοητικής εξασθένησης ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στους ηλικιωμένους άντρες.

Η κατανάλωση μέχρι 400 ml καφέ την ημέρα (περίπου 5 φλιτζάνια) δεν αυξάνει τις ανησυχίες για την υγεία.

onmed.gr

περισσότερα
Back to top button