Ελλάδα

Συντάξεις: Ετοιμάζουν κόφτη – Έρχονται μειώσεις

syntaxi_peikopi_aftodioikisi-620x320– Κόφτη στις συντάξεις απαίτησαν οι δανειστές και μάλιστα με γραπτή δέσμευση
– Η απαίτηση των Ευρωπαίων εναρμονισμένη με την απαίτηση ΔΝΤ για περικοπές
– Συνέδεσαν την αξιολόγηση με τα μέτρα για το χρέος
– Επανέρχεται η μείωση στην προσωπική διαφορά με ψαλίδι ως και 36% στις κύριες συντάξεις

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως συνηθίζουμε να λέμε, και κάπως έτσι αν δει κανείς τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών που ήρθαν ως αντίδραση στις παροχές Τσίπρα προς τους συνταξιούχους θα δει και μια σαφή σύνδεση της αξιολόγησης με τα μέτρα για το χρέος.
Δεν ήταν μόνο οι Γερμανοί. Στη “γραμμή” Σόιμπλε που είπε ότι οι παροχές προς τους συνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι κινήσεις συμβατές με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι εάν δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις κινδυνεύει ολόκληρη η Ευρωζώνη, συντάχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς Φινλανδοί, Αυστριακοί και Σλοβάκοι, αφού μπήκαν στο άρμα της Γερμανίας που συνέδεσε ουσιαστικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τα μέτρα που απαιτούνται για την ελάφρυνση του χρέους.
Λίγο πριν και για να δείξουν την πλήρη αντίθεσή τους στις παροχές της κυβέρνησης απαίτησαν γραπτή δέσμευση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης σε συγκεκριμένα πεδία. Εκεί όπου δόθηκαν οι ενισχύσεις, δηλαδή στις συντάξεις. Απαίτησαν δηλαδή γραπτή δέσμευση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι θα υπάρξει μείωση συντάξεων, αν δεν πάνε καλά τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Αυτή η απαίτηση σε συνδυασμό με τη σύνδεση της αξιολόγησης με τα μέτρα για το χρέος χτυπάει διπλό καμπανάκι για τις συντάξεις.
Το ΔΝΤ απαιτεί άμεσες και μάλιστα μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Οι μειώσεις αυτές δεν είναι άλλες από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι παλιοί συνταξιούχοι. Αν κοπεί η προσωπική διαφορά οι συντάξεις θα μειωθούν από 10 ως και 36%.

Τι σημαίνει λοιπόν απώλεια της προσωπικής διαφοράς; Ιδού κάποια παραδείγματα περικοπών ανάλογα με τον συντάξιμο μισθό και τα έτη ασφάλισης:

 

Έτη ασφάλισης Συντάξιμος μισθός Σημερινή σύνταξη Νέα σύνταξη Μείωση
40 1.365 1.037 968 69
37 1.466 1.000 922 78
37 1.102 808 794 14
36 1.195 843 807 36
35 2.198 1.344 1.27 217

newsit.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button