Κόσμος

Αντρέι Καρλόφ: Το προφίλ του Ρώσου πρεσβευτή που δολοφονήθηκε στην Άγκυρα

563533Θεωρείτο βετεράνος του διπλωματικού σώματος, είχε ζήσει και διαχειριστεί την μεγάλη ένταση στις ρωσο – τουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουκόι στα σύνορα με τη Συρία και ο Βρετανός ομόλογός του στην Άγκυρα του απέδωσε χθες τον χαρακτηρισμό «ορισμός του επαγγελματία».

Ο Αντρέι Καρλόφ, ο Ρώσος πρεσβευτής που δολοφονήθηκε χθες στην Άγκυρα, ήταν 62 χρονών και είχε τοποθετηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2013.

Ποιος ήταν ο Καρλόφ 

Ήταν διπλωμάτης καριέρας, είχε αποφοιτήσει από το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας και τη ρωσική διπλωματική ακαδημία, και πριν από την Άγκυρα είχε διατελέσει πρεσβευτής της Ρωσίας στη Νότιο Κορέα.

Στη διάρκεια της θητείας του στην Τουρκία κλήθηκε επανειλημμένα να διαχειριστεί υψηλές εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας με αιχμή τον πόλεμο στη Συρία και με αποκορύφωμα την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού πριν από περίπου έναν χρόνο.

Σε συνέντευξή του, δύο μήνες αργότερα, ο Καρλόφ επέρριψε την ευθύνη για την κρίση αποκλειστικά στην Τουρκία. Αρνήθηκε ότι το ρωσικό μαχητικό είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και είχε υποστηρίξει πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη για βομβαρδισμούς αμάχων από ρωσικά αεροπλάνα στη Συρία.

Είχε δηλώσει, μάλιστα, τότε στο πρακτορείο Tass: «Η τουρκική ηγεσία υιοθετεί όλο και πιο πολεμοχαρή ρητορική απέναντι στη Ρωσία… Υπό αυτές τις συνθήκες δεν βλέπω προοπτική εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων».

Οι διμερείς σχέσεις, όμως Τουρκίας – Ρωσίας εξομαλύνθηκαν με εντυπωσιακή ταχύτητα μετά την συγνώμη της Άγκυρας για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Κι αυτή η εξομάλυνση πήρε τη μορφή νέας, άτυπης έστω, αντιδυτικής συμμαχίας, μετά την συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν τον περασμένο Αύγουστο.

Μέχρι στιγμής, δε, και με βάση τις πρώτες εκατέρωθεν επίσημες δηλώσεις και κινήσεις αυτή η νέα συμμαχία δεν φαίνεται να τίθεται σε κίνδυνο ούτε από τη δολοφονία του ίδιου του Αντρέι Καρλόφ. 

Η οποία, για την ιστορία, είναι η πρώτη δολοφονία Ρώσου πρεσβευτή ή ανώτερου διπλωμάτη μετά το 1927. 

Τότε, ο σοβιετικός απεσταλμένος στην Πολωνία Πιοτρ Βόικοφ είχε πέσει νεκρός από δολοφονικά πυρά στη Βαρσοβία.

tvxs.gr

περισσότερα
Back to top button