ΕλλάδαΚαστοριά

Sold out οι γιορτινοί προορισμοί παρά την κρίση – Προβάδισμα η Καστοριά στην Ελλάδα

kastoriaxioni-11hioni

Η διάθεση για γιορτινές αποδράσεις υπάρχει, φέτος όμως φαίνεται πως βρέθηκε και το ανάλογο budget για το κλείσιμο ταξιδιών, τόσο εντός Ελλάδας, όσο και σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού. Άνοδο καταγράφουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr οι διαδικτυακές κρατήσεις αλλά και τα “παραδοσιακά’ τουριστικά γραφεία, όπου για τις μεν πρώτες η κίνηση άρχισε να γίνεται έντονη από τα μέσα Νοεμβρίου και διατηρήθηκε υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου λόγω των προσφορών που έτρεξαν σε πακέτα. Για τα δεύτερα, οι οργανωμένες εκδρομές παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο. Αράχοβα, Καϊμακτσαλάν, ορεινή Αρκαδία, Δράμα και Θεσσαλονίκη σημειώνουν μέχρι στιγμής πληρότητες που ξεπερνούν το 80%, με τους ξενοδόχους να εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία των κρατήσεων και να εκτιμούν ότι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται η πλειονότητα των διαθέσιμων κλινών θα είναι sold out, κυρίως για τα τριήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Όσοι σχεδίασαν έγκαιρα το ταξίδι των εορτών βγήκαν κερδισμένοι από τις μειωμένες τιμές των αεροπορικών εταιρειών και των εκπτωτικών κουπονιών μέσω ίντερνετ. Όπως ανέφερε στο Capital.gr στέλεχος μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού, σημειώνεται άνοδος πάνω από 15% στις κρατήσεις για πόλεις της Ευρώπης, δεν λείπει όμως το ενδιαφέρον και για πιο μακρινά ταξίδια, με την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα να κερδίζουν τις προτιμήσεις. Σύμφωνα με την airtickets από την άλλη, κορυφαίος προορισμός φέτος τα Χριστούγεννα είναι το Λονδίνο, ακολουθεί η Ρώμη, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Μόναχο. Την πεντάδα των δημοφιλέστερων προορισμών ολοκληρώνουν με το Βερολίνο και το Άμστερνταμ. Πρόκειται για ταξίδια που θα γίνουν από τις 19 Δεκεμβρίου 2016 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2017, με τη διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό να φτάνει στις επτά μέρες.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα στοιχεία του Travelplan δείχνουν αύξηση 65% σε σχέση με πέρσι στις online αγορές εισιτηρίων. Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των Ελλήνων, για το εξωτερικό επιμένουν παραδοσιακά, με τη Νέα Υόρκη, τη Βιέννη, την Πράγα, το Παρίσι και το Λονδίνο να αποτελούν τις βασικές τους προτιμήσεις, ενώ για τους προορισμούς του εσωτερικού προβάδισμα έχουν παραδοσιακοί χειμερινοί προορισμοί, όπως το Καρπενήσι και η Καστοριά.

Στο εσωτερικό, σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι πληρότητες σε Αράχοβα, Πήλιο, Καλάβρυτα και Καϊμακτσαλάν, από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των εορτών: σταθερά πάνω από 80% για τα Χριστούγεννα και λίγο χαμηλότερα για το διήμερο της Πρωτοχρονιάς. Οι τιμές, όπως λένε οι πληροφορίες βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, γεγονός που ευνόησε τη φετινή κίνηση. Μεγάλη είναι η ζήτηση για τα χωριά της Αρκαδίας (Βυτίνα, Δημητσάνα, Ελάτη) που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Σύμφωνα με ξενοδόχους και πρακτορεία, τα οικονομικά δίκλινα των σαράντα ευρώ/ διανυκτέρευση τείνουν να εξαντληθούν, εντούτοις οι προσφορές συνεχίζονται όσο υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα. Ανάλογο είναι το κλίμα και για τα χωριά της ορεινής Κορινθίας, όπου όμως οι τιμές των δωματίων είναι πιο ανεβασμένες. Άνοδο καταγράφουν ακόμη και οι μονοήμερες οδικές εκδρομές που διοργανώνουν τα πρακτορεία για την ημέρα των Χριστουγέννων, κάτι που επιβεβαιώνει την φετινή τάση για αποδράσεις.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

 

capital.gr

 

περισσότερα
Back to top button