ΓούναΚαστοριάΚόσμος

Φούιτ: Τι πρέπει να κάνουν οι γουνοποιοί απέναντι στο anti fur κίνημα

765678

Η ελληνική γουνοποιία τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες με κυριότερους την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος και τον δύσκολο έως ακατόρθωτο τραπεζικό δανεισμό στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι, από την μία πλευρά μειώνεται η αγοραστική δύναμη της κύριας αγοράς γουναρικών, και από την άλλη καθίσταται αδύνατη η προμήθεια πρώτων υλών.

Ωστόσο, άλλο ένα πλήγμα – πρόβλημα  για την παγκόσμια και δη την ελληνική γουνοποιία φαίνεται να προκύπτει από τις συνεχόμενες αντιδράσεις φιλοζωικών και μη οργανώσεων ανά την υφήλιο, με πιο πρόσφατη αυτή της Ισπανίας.

Στα τέλη του περασμένου αιώνα, όπου η πληροφόρηση ήταν ελάχιστη έως αδύνατη, οι διάφορες οργανώσεις χρησιμοποιούσαν πρότυπα από την διεθνή showbiz με σκοπό να «αφυπνίσουν¨ τους πολίτες ενάντια στην γούνα. Ποιος δεν θυμάται την διάσημη Γαλλίδα ηθοποιό Brigitte Bardot και τις αντιδράσεις της κατά γούνας, η οποία μέσω κοινωφελών ιδρυμάτων δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα;

Φυσικά το φαινόμενο αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και από την Ελλάδα, όπου σχεδόν σε κάθε έκθεση γούνας του Σ.Ε.Γ. στην Αθήνα (FUR EXCELLENCE IN ATHENS) οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινές.

Εύλογα παρουσιάζεται το ερώτημα, πως μπορούν να σταματήσουν αυτές οι καταστάσεις. Αποδίδει η πολιτική της σιωπής ή πρέπει οι φορείς της ελληνικής γουνοποιίας να αντιδράσουν;

Συνήθως στην χώρα μας προβάλλουμε τι θα έκαναν αντίστοιχοι φορείς σε Δυτικοευρωπαϊκές και Σκανδιναβικές χώρες, αγνοώντας φυσικά την πλήρη διαφοροποίηση αυτών των κοινωνιών σε θέματα δομής, παιδείας και κουλτούρας. Έτσι, αναζητήσαμε τι συμβαίνει σε παρόμοια με την χώρα μας κράτη, για λύσεις που θα είναι συμβατές με την ελληνική κοινωνία.

Όπως αναγράφει το FUREUROPE: «Ως τμήμα της συνεχούς εργασίας τους, να παρέχουν στην κοινωνία αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την εκτροφή γουνοφόρων ζώων, οι φαρμαδόροι της Ρουμανίας διοργάνωσαν μία ¨ανοικτή μέρα¨ (σημ. φούιτ: open day) επίσκεψης σε 8 φάρμες. Το πρόγραμμα «ανοικτή φάρμα», το οποίο λαμβάνει χώρα σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, προέκυψε σε μία προσπάθεια να καταργηθούν οι μύθοι και οι προκαταλήψεις σχετικά με τον τρόπο ζωής (σημ. φούιτ animal welfare) των γουνοφόρων ζώων στις φάρμες. Το πρόγραμμα φαίνεται να παράγει αποτελέσματα τελικά, όταν οι άνθρωποι βλέπουν «ιδίοις όμμασι» τις συνθήκες που επικρατούν.

Από τους 680 επισκέπτες, 556 πήραν μέρος σε έρευνα μίας ερώτησης, όπου κλήθηκαν με άριστα το 5 (πάρα πολύ) και ελάχιστο το 1 (καθόλου) να απαντήσουν πόσο άλλαξε η άποψη τους σχετικά με την εκτροφή ζώων μετά την επίσκεψη τους στις φάρμες.

Το αποτέλεσμα; 95% απήντησαν πάρα πολύ (5), ποσοστό που είναι παρόμοιο και με άλλες παρόμοιες έρευνες σε άλλα κράτη.»

Εν κατακλείδι, για να επιστρέψουμε στα της χώρας μας, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η άγνοια ορισμένων σχετικά με την εκτροφή γουνοφόρων ζώων αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις για τον πολύ σημαντικό μεταποιητικό τομέα στην πόλη μας, ενός τομέα σε μια μικρή πόλη, όπου πριν από λίγα χρόνια προσέδιδε το 0,8% του ελληνικού ΑΕΠ. Ίσως ήρθε η ώρα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς του τόπου μας, συντονισμένα και με πνεύμα πλήρους συνεργασίας, να σπάσουν την απομόνωση και να επιτρέψουν στην ελληνική κοινωνία να έρθει σε επαφή με αυτόν τον πολύ σημαντικό για τον τόπο μας κλάδο.

 

Π. Τ.

για το ΦΟΥΙΤ

 

 

περισσότερα
Back to top button