Ελλάδα

Στο Βερολίνο για να… λυθεί η “παρεξήγηση” – Τι θα πει ο Τσίπρας στη Μέρκελ

tsipras_merkel_443_355– Το βάρος στο τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ ρίχνει ο Έλληνας πρωθυπουργός
– “Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί” διαμηνύει η κυβέρνηση λίγο πριν φτάσει στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας
– Θα ζητήσει να δείξουν οι δανειστές την ίδια συνέπεια με την Ελλάδα και να πάρουν τα μέτρα για το χρέος
– Μέσο… πίεσης Συρία, Κυπριακό και οι εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία
– Σφοδρή επίθεση του Έλληνα πρωθυπουργού σε Σόιμπλε και ΔΝΤ
– Μέρκελ: Θα συζητήσω το θέμα του επιδόματος με τον Τσίπρα, δεν μπλέκομαι στη διαπραγμάτευση

Αφού εξαπέλυσε (για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες) κεραυνούς κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (για το “πάγωμα” της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους) αλλά και του ΔΝΤ γιατί επιμένει να ζητάει επιπλέον μέτρα λιτότητας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάει σήμερα στο Βερολίνο για μια ακόμη κρίσιμη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα (σ.σ. του επιδόματος στους συνταξιούχους και το “πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου) με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Μέρκελ μετά το τέλος της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα δικά του, ηχηρά είναι η αλήθεια, μηνύματα στη Γερμανία και συγκεκριμένα στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θεωρούμε απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν και πάλι το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη… μεταμεσονύκτια συνέντευξη Τύπου. Και ήταν “καρφί” για τον Σόιμπλε. Και δεν ήταν το μόνο. «Δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας», είπε όταν αναφέρθηκε στην – υποκινούμενη από τον Σόιμπλε- απόφαση του ESM να “παγώσει” τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup.
Και τώρα οι δυο τους

Το μεσημέρι της Παρασκευής (13:30) ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ξανά στην καγκελαρία για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ. Και όλα τα παραπάνω θα πέσουν στο τραπέζι. Οι δυο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις πριν από τη συνάντηση και όχι μετά. Η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στο τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει (άλλωστε το περιμένει και η Μέρκελ) τις τελευταίες εξελίξεις μετά την εξαγγελία του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η ελληνική πλευρά (το έκανε άλλωστε στη συνέντευξη Τύπου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός) κάνει λόγο για παρεξήγηση, η οποία πρέπει να λυθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ως βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση. Ένα δεύτερο «όπλο» που θεωρεί η Αθήνα πως έχει στα χέρια της είναι και η συνέπεια στην τήρηση της συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ένα ακόμη βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.

Το πρόγραμμα στο Βερολίνο

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στην καγκελαρία περίπου στις 13:30 και έως τις 13:45 θα γίνουν οι κοινές δηλώσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και 13:45 – 14:45 είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Θα συναντήσει επίσης, στις 16:00, τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα γραφεία του SPD. Θα ακολουθήσει συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων, ενώ το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

newsit.gr

περισσότερα
Back to top button