Καστοριά

Όλη η Ελλάδα στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς! (ρεπορτάζ – φωτο)

121-696x418

Της Χρύσας Κοσμίδου

– Σημείο συνάντησης για σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, αποτελεί πλέον το Δημόσιο  Ι.Ε.Κ. Καστοριάς. Πέρα από τις άριστες υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό που  διαθέτει, οι δωρεάν σπουδές το συγκαταλέγουν ανάμεσα στα καλύτερα Δημόσια Ι.Ε.Κ. της Ελλάδας, γεγονός που εξέφρασαν οι ίδιοι οι σπουδαστές του.http://www.orizontespress.gr/wp-content/uploads/2016/12/20161206_153441.jpg

Πέντε ειδικότητες λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς και φοιτούν σε αυτές 132 σπουδαστές, ενώ άλλοι 27 κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Σύμφωνα με το Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς Απόστολο Τζιώτζη, οι αιτήσεις των εν δυνάμει σπουδαστών για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ήταν πάρα πολλές. Για την ιστορία, μόνο για την ειδικότητα “Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών”,  έκαναν αίτηση 57 άτομα και εγκρίθηκαν τα 33. Η προαναφερόμενη ειδικότητα, λειτουργεί για πρώτη φορά, όπως επίσης και η “Νοσηλευτική-Τραυματολογία”, ενώ στο τρίτο εξάμηνο βρίσκονται άλλες τρεις ειδικότητες οι οποίες είναι “Βρεφονηπιοκόμων”, “ Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας” και “ Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ”, «Οι ειδικότητες δεν επιλέγονται τυχαία. Καταρχάς και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Ι.Ε.Κ. δείχνουν την προτίμησή τους  ως προς την ειδικότητα.  Επιπρόσθετα, παρακολουθούσα το τι συμβαίνει στις άλλες περιοχές και ποιες ειδικότητες λειτουργούσαν. Προκειμένου λοιπόν, να μην φεύγουν τα παιδιά μας σε άλλες περιοχές της χώρας  προσέθεσα αυτές τις ειδικότητες στο πρόγραμμα σπουδών».

http://www.orizontespress.gr/wp-content/uploads/2016/12/20161206_152814.jpg

Όπως προαναφέρθηκε οι σπουδές για όλους είναι δωρεάν, και το όριο ηλικίας, απλώς δεν υφίσταται. Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει όμως να έχουν απαραιτήτως το  απολυτήριο λυκείου. Ακόμη, το Ι.Ε.Κ. προσπαθεί να τους παρέχει τις απαραίτητες σημειώσεις, όπως επίσης και φοιτητικό πάσο, χάρη στην καλή συνεργασία που υπάρχει με το Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καστοριάς «Προσπαθούμε να μην ξοδεύουν πολλά χρήματα τα παιδιά για τις σπουδές τους», είπε ο κ. Τζιώτζης  «Κατανοούμε πόσο δύσκολοι είναι καιροί και θέλουμε να τους ανακουφίσουμε από περιττά έξοδα. Τα παιδιά αυτά αποτελούν πηγή ζωής για την πόλη μας. Όπως και το Ι.Ε.Κ. αποτελεί με τη σειρά του οικονομική πηγή  καθώς με τα υλικά εκπαίδευσης που χρησιμοποιούμε αφήνουμε χρήματα στην τοπική αγορά, αλλά και υπάρχουν θέσεις εργασίας για του εκπαιδευτές. Πλέον μπορώ να πω, πως ήταν μεγάλο κρίμα και άδικο, που πριν από μερικά χρόνια λειτουργούσε μόλις μια ειδικότητα».Ακόμη, σε ό,τι έχει σχέση με τις ειδικότητες, ο κ. Τζιώτζης θεωρεί πως λόγω της μεγάλης ζήτησης θα μπορούσε να ενταχθεί ακόμα μια για τη φετινή χρονιά «Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα η ανάλογη ζήτηση τόσο από τη μεριά των σπουδαστών, όσο και από τη μεριά της αγοράς εργασίας. Εάν δούμε πως έχουν απορροφηθεί οι πτυχιούχοι, τότε μετά από κάποιο διάστημα, βάζουμε ξανά την ίδια ειδικότητα. Εάν κάθε χρόνο βάζαμε τις ίδιες, τότε ίσως να μην ήταν τόσο εύκολη η απορρόφησή τους».

Το μόνο μελανό σημείο στην όλη κατάσταση είναι πως πλέον η πρακτική άσκηση δεν είναι αμειβόμενη, όπου σύμφωνα με τον κ. Τζιώτζη «Πέρα από τα τέσσερα υποχρεωτικά εξάμηνα, υπάρχει και το πέμπτο εξάμηνο της πρακτικής άσκησης. Βέβαια, είναι πλέον στην επιλογή των σπουδαστών εάν θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση ανάμεσα στο τρίτο και στο τέταρτο εξάμηνο ή μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Το μόνο αρνητικό κατά την άποψή μου είναι πως δεν χρηματοδοτείται πλέον. Κατά το παρελθόν, υπήρχε μια μικρή ανταμοιβή της τάξης των οχτακοσίων (800) ευρώ  για όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και αποτελέσουμε ένα καλό κίνητρο. Θεωρώ πως είναι κρίμα να μην αμείβονται πλέον για τις υπηρεσίες τους, καθώς πραγματικά προσφέρουν τις γνώσεις τους, είτε στους φορείς, είτε στους ιδιώτες».

http://www.orizontespress.gr/wp-content/uploads/2016/12/20161206_154244.jpg
Απόλυτη εμπιστοσύνη στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς

Το Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, επέλεξαν άτομα από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους.  Μάζεψαν τα όνειρα και τις ελπίδες τους και ήρθαν στην ακριτική μας περιοχή, επενδύοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Παναγιώτης Δάιμας, 21 ετών, τόπος καταγωγής Λήμνος, τμήμα Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Ο Παναγιώτης, όπως δήλωσε στους “Ορίζοντες”,   ήρθε στην Καστοριά από τη μακρινή Λήμνο, ακολουθώντας την κάρδια του.  Η απόφασή του να σπουδάσει τουριστικά, ήταν συνειδητή «Είναι πολύ σημαντικές οι σπουδές μου. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το μέλλον μας, καθώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ήρθα στην Καστοριά γιατί εδώ έχω συγγενείς, φίλους και γνωστούς και με ενδιέφερε να σπουδάσω πάνω στα τουριστικά. Θεωρώ, πως θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στις ειδικότητες του Ι.Ε.Κ. καθώς δεν προκύπτουν τυχαία, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας μας. Μόλις τελειώσουμε με τις σπουδές μας, ελπίζω όχι μόνο να απορροφηθούμε, αλλά και να εξελιχθούμε πάνω στο αντικείμενό μας, όσο το δυνατόν καλύτερα».

Μαρίνα Τριμίτζιου, 19 ετών, τόπος καταγωγής Πόρτο Χέλι, τμήμα Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Η Μαρίνα, αποφάσισε να αφήσει μια αμιγώς τουριστική περιοχή, το Πόρτο Χέλι και να έρθει σπουδάσει στην Καστοριά. Ο λόγος ήταν πως στη γενέτειρά της, δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή  που να αφορά στα τουριστικά επαγγέλματα «Πρωταρχικό ρόλο για να έρθω στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, “έπαιξε” το γεγονός, ότι και ο αδελφός μου σπουδάζει εδώ. Οι καιροί δεν είναι εύκολοι και θα ήταν δύσκολο να συντηρούν οι γονείς μου τρία νοικοκυριά. Βέβαια, ο τουριστικός κλάδος, πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον. Οι παροχές που μας προσφέρει το Ι.Ε.Κ. με αφήνουν πολύ ευχαριστημένη. Οι σχέσεις με τους καθηγητές μας είναι άριστες και τα μαθήματα που διδασκόμαστε είναι πολύ ενδιαφέροντα, παρά το βαθμό δυσκολίας τους».

Θεοφανία Χουζούρη, 19 ετών, τόπος καταγωγής Νάξος, τμήμα Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ

Η Θεοφανία, από τη μακρινή Νάξο, δηλώνει ερωτική εσωτερική μετανάστρια.  Δεν ακολούθησε μόνο τον αγαπημένο της, αλλά και το όνειρό της να γίνει αισθητικός «Ένας λόγος που επέλεξα την αισθητική, είναι διότι είναι ένα επάγγελμα με μέλλον. Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ ως ασχολία, που είναι και το κυριότερο. Βέβαια, με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, υπάρχει μια επιφύλαξη, αλλά από τη στιγμή που σου αρέσει κάτι, πρέπει να το ακολουθήσεις και να το υποστηρίξεις. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τη λειτουργία του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς. Μάλιστα, έχω ακούσει πως στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. διδάσκονται ακριβώς τα ίδια μαθήματα. Δεν αλλάζει κάτι, μόνο το όνομα και εάν είναι επί πληρωμή ή δωρεάν». 

 

orizontespress.gr

περισσότερα
Back to top button