Ελλάδα

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο συναλλαγών: Με κάρτες όλες οι αγορές άνω των 500 ευρώ

newego_large_t_420_54971272_type13145Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο συναλλαγών των πολιτών με τις επιχειρήσεις φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Το νομοσχέδιο έχει σειρά διατάξεων για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ενώ ορίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστά από 10 έως 20% του ετήσιου εισοδήματός τους με «πλαστικό χρήμα».

Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι μειώνεται από 1.500 σε 500 ευρώ το ύψος των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Δεν επιτρέπεται εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων για ποσό άνω των 500 ευρώ.

Παράλληλα καθιερώνεται πρόγραμμα κληρώσεων, δηλαδή ηλεκτρονική λοταρία που θα βασίζεται σε συναλλαγές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ετήσιου κόστους έως 12 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις διατάξεις για την οικιοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων προβλέπεται προσαύξηση του φόρου που αναλογούσε κατά το χρόνο της απόκρυψης με συντελεστές 8-10%.

 Η δυνατότητα οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων παρέχεται ως 31 Μαϊου 2017 και επιμέρους εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν μέχρι 31 Μαρτίου ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος είναι 8% του κύριου φόρου που προκύπτει από την υποβληθείσα δήλωση, ενώ αν οι δηλώσεις υποβληθούν μετά τις 31 Μαρτίου και μέχρι τη λήξη του προγράμματος ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κύριου φόρου που προκύπτει από τη δήλωση.

Περαιτέρω επιβαρύνσεις προβλέπονται στην περίπτωση όπου έχει κοινοποιηθεί ειδοποίηση προσωρινού ελέγχου με την προσαύξηση να φτάνει ως και το 30%.

ethnos.gr

περισσότερα
Back to top button