Κόσμος

Τουρκία: Μακελειό σε 45 δευτερόλεπτα!

tur12_558_355– Μία έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος…
– Μία επίθεση βομβιστή – καμικάζι που ανατινάχθηκε μόλις 45 δευτερόλεπτα αργότερα…
– Και το νέο “λουτρό αίματος” στην Κωνσταντινούπολη είναι γεγονός – Ολοένα και αυξάνεται ο κατάλογος των νεκρών
– 17 από τους τραυματίες χειρουργούνται και έξι βρίσκονται στην εντατική
– Δέκα συλλήψεις μέχρι στιγμής, “τρομοκρατική” χαρακτήρισε την επίθεση ο Ερντογάν

Σε τουλάχιστον 29 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 27 αστυνομικοί και σε 166 οι τραυματίες από την διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη. Η επίθεση σημειώθηκε σε μια περιοχή έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, 17 από τους τραυματίες χειρουργούνται και έξι βρίσκονται στην εντατική. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Το χρονικό του μακελειού

Σε μια επίθεση που ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας χαρακτήρισε “συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις”, ένα παγιδευμένο φορτηγάκι εξεράγη δίπλα σε κλούβα αστυνομικών (τα αντίστοιχα ΜΑΤ) που ήταν σταθμευμένη δίπλα από το “Vodadone Stadium” της Besiktas, δύο ώρες αφού είχε λήξει ο ποδοσφαιρικός αγώνας που διεξαγόταν εκεί. Την ίδια ώρα ένα βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτούσε το γιλέκο εκρηκτικών που φορούσε σε μικρή απόσταση.

 

 

Οι πυροβολισμοί που ακούγονται σε όλα τα βίντεο που έχουν καταγράψει την έκρηξη, φαίνεται πως προέρχονται από τα όπλα των αστυνομικών οι οποίοι είτε πανικοβλήθηκαν είτε δέχθηκαν πυρά και απάντησαν.

Οι τραυματίες φέρονται και αυτοί να είναι στην πλειοψηφία τους, αν όχι στο σύνολό τους, αστυνομικοί που βρίσκονταν στο χώρο για την ασφάλεια των οπαδών που παρακολουθούσαν τον αγώνα.

 

Προβολή εικόνας στο Twitter

 

Η αστυνομία εκκένωσε άμεσα την περιοχή, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο πακέτο που βρέθηκε κοντά στον χώρο του γηπέδου, θεωρώντας πως πρόκειται πιθανότατα για τρίτη βόμβα.

Το πρωθυπουργικό γραφείο διέταξε προσωρινή απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων σχετικών με τις εκρήξεις, ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο περιορίστηκε, αμέσως μετά την επίθεση, ανέφεραν χαρακτηριστικά χρήστες. Οι πρώτες υποψίες, αναφέρει Τούρκος δημοσιογράφος, στρέφονται κατά του PKK, όπως εξήγησε ο ίδιος στον Guardian: “Οι πρώτες υποψίες στρέφονται στο PKK (σ.σ. Εργατικό Κουρδικό Κόμμα) ή σε μια συγγενή οργάνωση την ΤΑΚ, τα οποία στοχεύουν πάντα αστυνομικούς και έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχες επιθέσεις στην Άγκυρα. Ο άλλος ύποπτος το “Ισλαμικό Κράτος”, επιτίθεται αδιάκριτα. Δεν τους νοιάζει αν θα σκοτωθούν πολίτες. Αυτή η επίθεση μοιάζει να στρέφεται αποκλειστικά κατά της αστυνομίας.”

\

newsit.gr

περισσότερα
Back to top button