Ελλάδα

Αναλυτικά οι αλλαγές που έρχονται σε Πανελλαδικές, σχολεία και πανεπιστήμια

panellinies1-345x230Σχεδιασμός στα βήματα «Φίλη» με θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου στο Λύκειο, νέο εισαγωγικό σύστημα στην Τριτοβάθμια εκπαιδέυση το 2020 και καθιέρωση της περιγραφικής αξιολόγησης σε δύο χρόνια από τώρα καταρτίζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Αναλυτικά οι αλλαγές στην εκπαίδευση που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

-Προσχολική αγωγή: Το υπουργείο σχεδιάζει διεύρυνση, αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, αλλά και εισαγωγή σε νέες εκπαιδευτικές μεθόδους, όπως η διαφοροποιημένη παιδαγωγική.

-Δημοτικά: Επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά. Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Γαβρόγλου παραδέχτηκε τις εκπτώσεις που επέφερε στην παιδαγωγική διαδικασία ο νέος τύπος ολοήμερου σχολείου που εγκαινιάστηκε φέτος, καθώς υποσχέθηκε βελτίωση του προγράμματος στις απογευματινές ώρες «ώστε η φοίτηση των μαθητών σε αυτά να αποκτήσει ουσιαστικό παιδαγωγικό χαρακτήρα».

-Γυμνάσια: Καθιέρωση θεματικής εβδομάδας αναμένεται στη Μέση Εκπαίδευση, αφιερωμένη στην Αγωγή Υγείας με έμφαση στις εξαρτήσεις, στη διατροφή και τις έμφυλες σχέσεις.

-Λύκειο: Η θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου ανοίγει το δρόμο και για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2017 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαλόγου και το 2020 να εγκαινιαστεί το νέο σύστημα εισαγωγής. Μέχρι τότε, θα ισχύει το τρέχον σύστημα για τις Πανελλήνιες

-Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, ο υπουργός Παιδείας μίλησε για ώσμωση ανάμεσα σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας. Στα Πανεπιστήμια προωθούνται η ευελιξία των ΕΛΚΕ και η αυτονομία τους, στα ΤΕΙ (αν και δεν αναφέρθηκε ξεχωριστά) ο εξορθολογισμός τους στον ακαδημαϊκό χάρτη – και με συγχωνεύσεις τμημάτων. Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων, ο κ. Γαβρόγλου είχε κάνει λόγο για κατάργηση των τμημάτων και θεσμοθέτηση σχολών με εισαγωγικό έτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

www.dikaiologitika.gr

 

περισσότερα
Back to top button