ΓούναΚαστοριάΚόσμοςτελευταίες ειδήσεις

Ο Ναούμ Δίτσιος για την υπερατλαντική συμφωνία TTIP

ditsios

Η DTS είναι μία εταιρεία βαφής και δέψης που εδρεύει στην Καστοριά, μία πόλη της Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, η οποία έχει παράδοση στην γουνοποιία άνω των 400 χρόνων. Από το 1965, η οικογένεια Δίτσιου απέκτησε μια τεχνογνωσία πάνω στην βαφή και την δέψη των γουνοδερμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα στην κατασκευή του πρώτου παγκοσμίως βυρσοδεψείου γουναρικών με μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Με πάνω από 100 εργαζομένους και μία επένδυση 12,5 εκ. €, ο κος Ναούμ Δίτσιος, ιδιοκτήτης της εταιρείας, ισχυρίζεται ότι η βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος απαιτεί συνεχόμενες επενδύσεις στην έρευνα και στο εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο, ποια είναι η γνώμη του για το υπάρχων πλαίσιο εμπορίου γούνας μεταξύ Ε.Ε και Η.Π.Α. και σε τι αλλαγές ελπίζει όταν και αν υπογραφεί η συμφωνία;

Παρουσιάζοντας την άλλη όψη του νομίσματος, καθώς η εταιρεία κυρίως εισάγει γουνοδέρματα από τις Η.Π.Α. δηλώνει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γραφειοκρατία και οι σχετικά υψηλοί δασμοί είναι ανάμεσα στα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουμε εμείς οι Ευρωπαϊκές μμε κατά τις συναλλαγές με τις Η.Π.Α. Σε ορισμένο βαθμό αυτά είναι τα κυρίως προβλήματα που παρουσιάζονται πάντα. Ωστόσο, θα ήθελα να υπογραμμίσω μία άλλη πλευρά των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι μμε. Η έλλειψη ασφάλειας (σημ. Φούιτ insurance στο πρωτότυπο) όταν εξάγεις ή εισάγεις από τις Η.Π.Α. συμβάλλει στην απροθυμία των ευρωπαϊκών μμε να αναπτυχθούν πέραν του Ατλαντικού, και στην αποφυγή ανάληψης οποιουδήποτε ρίσκου. Ωστόσο, για την αλλαγή αυτού του κλίματος δυσπιστίας, απαιτείται ένα ουσιώδες χρηματικό κεφάλαιο, το οποίο οι ευρωπαϊκές μμε δεν είναι σε θέση πληρώνουν μόνες τους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους τα νούμερα των ευρωπαϊκών μμε είναι σχετικά αδύναμα στους εκάστοτε δείκτες εισαγωγών και εξαγωγών με τις Η.Π.Α. Ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγυήσεων για τις μμε θα μείωνε το οικονομικό ρίσκο και θα ευνοούσε τις ευρωπαϊκές μμε να εισέρθουν στην Αμερικάνικη αγορά.»

Εν κατακλείδι, ο κος Δίτσιος προτείνει:

«Στο περιεχόμενο της ΤΤIP και ειδικότερα στο κεφάλαιο για τις μμε, μία μεγάλη ευκαιρία αναδύεται για να ενσωματωθεί ένας πιστωτικός οργανισμός (σημ. Φούιτ credit agency), ο οποίος, υποστηριζόμενος από κρατικά κεφάλαια, θα εγγυείται ασφαλείς διαδικασίες εμπορίου για τις ευρωπαϊκές μμε. Αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν εμπιστοσύνη και να αρχίσουν να ενδιαφέρονται για την Αμερικάνικη αγορά.»

 

 

Επιμέλεια μετάφρασης ΦΟΥΙΤ

fureurope.eu

 

 

 

περισσότερα
Back to top button