Καστοριά

Καστοριά: Η ομίχλη της λίμνης

654354

Καθώς είναι κτισμένη στις όχθες της Ορεστιάδας λίμνης, δίκαια θεωρείται ως μία από τις ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας

Η ομίχλη σηκώνεται καθώς ο ήλιος ανεβαίνει στους ορεινούς κάμπους της Δυτικής Μακεδονίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΟΥΔΑΚΗΣ
Η ομίχλη σηκώνεται καθώς ο ήλιος ανεβαίνει στους ορεινούς κάμπους της Δυτικής Μακεδονίας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΟΥΔΑΚΗΣ

Εδώ θα περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια των παραδοσιακών συνοικιών Ντολτσό και Αποζάρι, θα χαλαρώσετε στις όχθες της λίμνης ταΐζοντας τους γλάρους, θα απολαύσετε τον καφέ σας στα μαγαζιά της Νότιας Προκυμαίας και τους περίπατους στο γραφικό ψαρολίμανο της Βόρειας Παραλίας.

Αν βρεθείτε στη μακεδονική πόλη τα Θεοφάνεια, θα ξεφαντώσετε με τα «Ραγκουτσάρια», το καστοριανό καρναβάλι με πανάρχαιες καταβολές που εδώ πραγματοποιείται στην καρδιά του χειμώνα!

Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες, ξενοδοχεία πόλης, αλλά και μεγαλύτερες μονάδες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε βολικά από την πρώτη κιόλας στιγμή (αν υπάρχει διαθέσιμο αξίζει να ζητήσετε δωμάτιο με θέα στη λίμνη).

Η Καστοριά, ωστόσο, θεωρείται επίσης το ιδανικό εφαλτήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον ορεινό κόσμο της δυτικής Μακεδονίας, τα βουνά Βίτσι και Γράμμο, αλλά και να πραγματοποιήσουν ημερήσιες εξορμήσεις μέχρι τις Πρέσπες και τα χιονοδρομικά κέντρα Βιτσίου και Πισοδερίου.

Γύρω από τη λίμνη

H Παναγία η Μαυριώτισσα με τις υπέροχες τοιχογραφίες βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής γύρω από τη χερσόνησο της Καστοριάς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΟΥΔΑΚΗΣ
H Παναγία η Μαυριώτισσα με τις υπέροχες τοιχογραφίες βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής γύρω από τη χερσόνησο της Καστοριάς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΟΥΔΑΚΗΣ

Ο μικρός γύρος της λίμνης: Ενα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης είναι ο λεγόμενος «μικρός» γύρος της λίμνης, που μάλιστα μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυτοκίνητο, με ποδήλατο, ή και με τα πόδια, καθώς απλώνεται σε μόλις έξι χιλιόμετρα ειδυλλιακής παρόχθιας διαδρομής. Η βόλτα γίνεται μαγευτική καθώς ξεδιπλώνεται πλάι στην ακρολιμνιά, μέσα από συστάδες θεόρατων πλατάνων, ενώ δίπλα σας κολυμπάνε κύκνοι και πελεκάνοι. Στη διαδρομή θα επισκεφτείτε το Σπήλαιο του Δράκου (το μοναδικό παραλίμνιο σπήλαιο της χώρας) και θα ξαποστάσετε στον διαμορφωμένο χώρο της βυζαντινής μονής Μαυριώτισσας.Πολιτισμός: Στην πόλη υπάρχουν εβδομήντα πέντε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, στις οποίες διακρίνονται όλες σχεδόν οι τάσεις της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Σημαντικά είναι τα Μουσεία Βυζαντινό, Ενδυματολογίας, Μακεδονικού Αγώνα και Λαογραφικό. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το Ενυδρείο, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα οργανωμένα του είδους στην Ελλάδα, και τον προϊστορικό παραλίμνιο οικισμό του 5500 π.Χ. στο χωριό Δισπηλιό. Από εκεί θα κατευθυνθείτε προς Αργος Ορεστικό και θα συνεχίσετε για το χωριό Νόστιμο, όπου βρίσκεται το ενδιαφέρον Μουσείο Παλαιοντολογίας – Παλαιοβοτανικής.

Βόλτα με το καραβάκι: Δύο καραβάκια, το «Ορεστειάς» και το «Ολυμπία» πραγματοποιούν -καιρού βέβαια επιτρέποντος- μονοήμερες «κρουαζιέρες» κάνοντας τον περίπλου της λίμνης. Η βόλτα ξεκινά από τη βόρεια προβλήτα, με στάση στο ιστορικό μοναστήρι της Μαυριώτισσας.

Θ. Α.

Φωτογραφίες:Γιώργος Γιατρουδάκης

ethnos.gr

 

 

 

περισσότερα
Back to top button