Καστοριά

Γιατί αποτυγχάνουν οι Έλληνες μαθητές; (του Βασίλη Κωνσταντίνου)

sholeioaithousa22

Πάλι πάτωσαν οι Έλληνες μαθητές, γιατί; Είναι θλιβερό να μαθαίνεις κακές ειδήσεις από τον χώρο της εργασίας σου. “Πάλι πάτωσαν οι μαθητές”. Πονάει και το «πάλι» και το «πάτωσαν». Δέσμιοι μια καθολικής επικράτησης της αριστερής ιδεολογίας στα πανεπιστήμια επί χρόνια ακολουθούμε ξεπερασμένες αντιλήψεις που έχουν εγκαταλειφτεί σε όλο τον κόσμο. Στηριζόμαστε σε ατομικές πρωτοβουλίες, στο φιλότιμο του Έλληνα εκπαιδευτικού. Δεν μπορούμε όμως να καταλάβουμε ότι χωρίς ένα σύστημα με αρχές και αξίες που είναι ταυτισμένες ή συγχρονισμένες με την εποχή μας δεν έχουμε μέλλον.

Φοβόμαστε την αυτοαξιολόγηση, την αξιολόγηση, την διάκριση. Στο όνομα μιας λαϊκίστικης αντίληψης περί ισότητας των εκπαιδευτικών “πνίγουμε εν τη γενέσει της” κάθε διαφορετικότητα και κάθε διάκριση γίνεται αντικείμενο χλευασμού από την μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα με κάθε μέσο και τρόπο έστω και αν αυτά τα κεκτημένα δεν έχουν αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει βαλτώσει. Υπάρχουν χίλιοι δύο παράγοντες ανασταλτικοί σε κάθε πρωτοβουλία ελάχιστοι θετικής αντιμετώπισης. Για μένα που υπηρετώ αυτό το σύστημα είμαι κυριολεκτικά απογοητευμένος γιατί πίστευα ότι οι μεταπολιτευτικές μεγαλο-ακρατοκομματικοποιημένες ξεπερασμένες ιδέες κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Θα ξεπεραστούν. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν προσπάθησαν να αλλάξουν αλλά με την τωρινή κυβέρνηση του επιχειρήθηκε μια επιστροφή στο 81. Μόνο που άλλα υπέγραψαν και άλλα κάνουν. Άλλα περίμεναν και άλλα τους ήλθαν.

Τώρα πια τα πράγματα έχουν μπερδευτεί για τα καλά. Εν τω μεταξύ ο χρόνος κυλάει και εμείς πατώνουμε. Φτηνές δικαιολογίες του τύπου δεν είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα ,δεν γίνονται σωστές μετρήσεις άρχισαν να ξεφτίζουν. Ναι η παιδεία έχει «κολλήσει λαϊκισμό» και δεν θα θεραπευτεί αν δεν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση. Κάποιοι θα πρέπει να φιλοτιμηθούν και να βάλλουν μπροστά από το πολιτικό και ατομικό τους συμφέρον την μεγάλη μας υποχρέωση που έχουμε σαν έθνος που προήγαγε την παιδεία, που δίδαξε φιλοσοφία, και να ξαναμπούμε στην πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξης.

 

 

περισσότερα
Back to top button