Κόσμος

Τι είναι η οξυκωδόνη που συνταγογραφούσε κατά εκατομμύρια στη Νέα Υόρκη ο Κρητικός γιατρός

1bd6651469d41a97e65ff5c461912575_xl

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration – FDA) έδωσε την έγκρισή του στην κυκλοφορία μιας νέας μορφής του γνωστού και ιδιαίτερα ισχυρού παυσίπονου οξυκωδόνη, μέσω ενός ειδικά τροποποιημένου σκευάσματος,το οποίο αποτρέπει τους χρήστες να εθίζονται σε αυτό το παυσίπονο, φαινόμενο που ήταν πολύ συχνό τα τελευταία χρόνια και είχε οδηγήσει και σε λαθρεμπόριο του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Το νέο αυτό σκεύασμα οξυκωδόνης περιέχει επίσης την ουσία ναλοξόνη, η οποία σταματά τη δράση των οπιοειδών ουσιών που υπάρχουν στο παυσίπονο.

Σε σχετική του ανακοίνωση για το νέο φάρμακο που ονομάζεται “Targiniq ER”, ο FDA αναφέρει χαρκατηριστικά: “Το Targiniq ER έχει ιδιότητες που αναμένεται να αποτρέψουν, αλλά όχι να απαλείψουν εντελώς, την κατάχρηση του φαρμάκου (οξυκωδόνη) μέσω της μύτης και μέσω ενέσεων (…) Όταν το φάρμακο αυτό συνθλίβεται σε σκόνη και εισπνέεται, ή διαλύεται και παίρνει ενέσιμη υφή, η ναλοξόνη που περιέχει μπλοκάρει το αίσθημα ευφορίας της οξυκωδόνης, καθιστώντας το λιγότερο αρεστό σε άτομα που κάνουν κατάχρηση οξυκωδόνης”.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο νέος αυτός τύπος φαρμάκου οξυκωδόνης δεν βάζει οριστικό τέλος στον κίνδυνο εθισμού, αλλά τον περιορίζει σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κάθε χρόνο 17.000 άνθρωποι στην χώρα πεθαίνουν από υπερβολική δόση οπιούχων παυσίπονων, αριθμός που έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

 

onmed.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συνελήφθη για συνωμοσία στη Νέα Υόρκη ο Κρητικός γιατρός – συνεργάτης του Σώρρα

emanouil_lamprakis_5

 

 

 

περισσότερα
Back to top button