ΕλλάδαΚόσμος

Μέτρα για μείωση χρέους συμφώνησε το Eurogroup

7ea47b1ce413ef95b44ab468eef3c90f

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συμφώνησε το Eurogroup, μεταθέτοντας όμως την όποια συζήτηση για βαθύτερες,μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για μετά τη λήξη του Μνημονίου, δηλαδή στα μέσα του 2018.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκτιμάται ότι μπορούν να μειώσουν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 μονάδες έως το 2060, αν και η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί εν πολλοίς από την κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης του δεύτερου προγράμματος στήριξης, από τα 28 χρόνια κατά μέσο όρο σε έως 32,5 χρόνια.

Επίσης, με διάφορες τεχνικές παρεμβάσεις και ανταλλαγές τίτλων, θα συγκρατηθούν τα επιτόκια για ορισμένες οφειλές της Ελλάδας, κι έτσι θα «παγώσει» σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εξυπηρέτησης μέρους του χρέους.

Στον αντίποδα όμως, όπως αποσαφήνισε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να εξετάσουν την εφαρμογή βαθύτερων μέτρων για το χρέος πριν τα μέσα του 2018, δηλαδή μετά το τέλος του Μνημονίου, και μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα.

Ερωτηθείς εάν η πλήρης μετάθεση της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ικανοποιεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει τουλάχιστον συγκεκριμενοποίησή τους προκειμένου να αποφασίσει εάν θα δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ξεκάθαρα ότι αυτή είναι η αμετάβλητη ευρωπαϊκή γραμμή και το ΔΝΤ «το καταλαβαίνει αυτό».

Πιο αρνητικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί το ερχόμενο έτος, καθώς «ρεαλιστικά» δεν διαφαίνεται πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος του Δεκεμβρίου.

Τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει», προσθέτοντας ότι τα κλιμάκια των θεσμών είναι έτοιμα να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

skai.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button