ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Κάποτε στην Καστοριά – Μια απίστευτη φωτογραφία

oldpagos1930

Αρχές της δεκαετίας του ’30 κοντά στις κούνιες στη Νότια Παραλία

“Αυτή η φωτογραφία μας δείχνει ένα περιστατικό που μου αφηγήθηκε ο παλιός Καστοριανός κύριος Βασίλης Δεληδίνας (δυστυχώς απεβίωσε πρόσφατα) ότι συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του Τριάντα. Η λίμνη είχε καλυφθεί από παχύ στρώμα πάγου, όλοι οι Καστοριανοί είχαν αρχίσει τους περιπάτους και τις βόλτες με τις σάνιες και τις πόζες για αναμνηστικές φωτογραφίες .

Ο γιατρός Σαράντης Τσεμάνης είχε ήδη ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στη Καστοριά, (όπως φαίνεται ήταν ένα Ford model A ) κυρίως για να επισκέπτεται ασθενείς στα χωριά. Το αυτοκίνητο οδηγούσε για πρακτικούς αλλά και ευνόητους λόγους σωφέρ. Αυτός ήταν ο Δημητρός Γκαμπέσης που, όπως μου είπε ο κύριος Δεληδίνας για να δημιουργήσει εντύπωση οδήγησε το αυτοκίνητο πάνω στη παγωμένη λίμνη για να βγάλει και την απαραίτητη φωτογραφία.

Καθώς ο πάγος δεν ήταν τόσο δυνατός για να αντέξει αυτοκίνητο και περίεργους, το αμάξι βυθίστηκε και η φωτογραφία βγήκε ακόμα πιο εντυπωσιακή! Ευτυχώς το αυτοκίνητο ανελκύστηκε και καθώς το γλυκό νερό δεν καταστρέφει όπως το θαλασσινό, το Ford μετά από λίγο καιρό κυκλοφόρησε και πάλι. Το περιστατικό συνέβη στο χώρο που σήμερα είναι οι κούνιες.”

Το σχόλιο είναι του Ρωμύλου Μαντζούρα

Την φωτογραφία την είδαμε στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

 

 

 

περισσότερα
Back to top button