ΕλλάδαΚαστοριά

Ο γεωγράφος Στράβωνας και η «δική του» Σταχτοπούτα (της Νάνσυς Χατζή)

stravonas22

Τι σχέση μπορεί να έχει ο γνωστός γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός, Στράβωνας (64 π.Χ) με τη γνωστή σε όλους Σταχτοπούτα από το παραμύθι του Σαρλ Περώ;

Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία που παραμυθιού μοιάζει πολύ με μια διήγηση του Στράβωνα από ένα ταξίδι του στην Αίγυπτο.  Η ιστορία αφορούσε μια πανέμορφη σκλάβα με το όνομα Δορίχα ή Ροδώπις που σημαίνει αυτή που έχει ρόδινα μάγουλα.
Στο τρίτο βιβλίο του έργου «Γεωγραφικά» του Στράβωνα, της έκδοσης του Παρισιού από το τυπογραφείο Ι.Μ.Εβεράρτου που έχει επιμεληθεί ο Α. Κοραής, συμπεριλαμβάνεται και το δέκατο έβδομο βιβλίο. Στο πρώτο κεφάλαιο στην παράγραφο τριάντα τρία μπορεί κανείς να διαβάσει το συγκεκριμένο απόσπασμα.
Σε όλο το δέκατο έβδομο βιβλίο περιγράφει τις εντυπώσεις του από τη χώρα της Αιγύπτου. Στο απόσπασμα λοιπόν περιγράφει ότι στην Αίγυπτο υπάρχουν πολλές πυραμίδες, μεγαλοπρεπείς τάφοι βασιλέων. Από αυτές ξεχωρίζει τρείς. Όπως λέγεται λοιπόν εκεί υπάρχει και ο τάφος της συγκεκριμένης «Εταίρας» που κάποιοι ονόμαζαν Δωρίχα, ενώ κάποιοι άλλοι «Ροδώπιν».
Στην περιγραφή του αναφέρει ότι η σκλάβα είχε ένα ζευγάρι σανδάλια. Ένα πρωί, ενώ η Ροδώπις ήταν στο ποτάμι ένας αετός πήρε τα  σανδάλια και λέγεται ότι τα μετέφερε και τα έριξε στην αυλή του βασιλιά της Μέμφιδας. Τα σανδάλια έπεσαν στην αγκαλιά του βασιλιά και αυτός εξαιτίας της περίτεχνης κατασκευής τους και επειδή ήρθαν από τον ουρανό, θεώρησε το γεγονός ως θεϊκό σημάδι και ζήτησε να βρεθεί η κάτοχος του και να την παντρευτεί. Έτσι και έγινε.
Η ομοιότητα των δύο ιστοριών είναι αντικειμενικά μεγάλη. Είτε με προέλευση από αρχαίο μύθο είτε προϊόν της φαντασίας του Σαρλ Περώ, η Σταχτοπούτα αναμφισβήτητα είναι ένα παραμύθι διαχρονικό που ζωντανεύει ένα όνειρο υλοποίησης στόχων και μιας καλύτερης ζωής και μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

vivlioparousiasi.gr

 

περισσότερα
Back to top button