ΕλλάδαΚόσμος

15 ταινίες για τον Δεκέμβρη

CqsVDfLWAAANQCb

Στριμώχνονται οι ταινίες τον Δεκέμβριο, να προλάβουν να βγουν στις αίθουσες πριν το τέλος του χρόνου ώστε να μπορούν να μπούνε στη φετινή κούρσα των όσκαρ. Στην Αμερική. Γιατί εδώ κάποιες από αυτές θα τις δούμε στην καινούργια χρονιά. Μερικές μάλιστα, αυτές με τα λιγότερα τρανταχτά ονόματα, μπορεί να ανοίξουν μετά την Απονομή για να κερδίσουν λίγη απ΄τη φόρα τους σε περίπτωση που βραβευτούν. Δεν πρέπει να έχουμε παράπανο πάντως γιατί οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτόν τον μήνα είναι ήδη δελεαστικές και με το παραπάνω.

La La Land του Ντάμιεν Σαζέλ (22/12)
με τους Έμα Στόουν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζ. Κ. Σίμονς

La-La-Land-Movie-Soundtrack

Στο Λος Άντζελες, την πόλη που γεννιούνται και πεθαίνουν τα όνειρα, δύο νέοι ερωτεύονται, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φτάσουν τους στόχους τους: εκείνη να γίνει μια διάσημη ηθοποιός, εκείνος να γίνει αναγνωρισμένος μουσικός. Θα καταφέρει η αγάπη τους να επιβιώσει στην σκληρή πραγματικότητα των συνεχών απογοητεύσεων και της απόρριψης; Για τρίτη φορά ζευγάρι μετά τα «Crazy, Stupid, Love.» και «Gangster Squad», ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμμα Στόουν τραγουδούν, χορεύουν και συγκινούν στο υπέροχο «La La Land», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νταμιέν Σαζέλ («Whiplash»). Ένας φόρος τιμής στα κλασικά χολιγουντιανά μιούζικαλ από την Λάιζα Μινέλι έως τον Μάρτιν Σκορσέζε, με σύγχρονη οπτική. Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Έμμα Στόουν στη φετινή Μόστρα.

Lion  του Γκαρθ Ντέιβις (1 Δεκεμβρίου)
με τους Νικόλ Κίντμαν, Ντεβ Πατέλ, Ρούνι Μάρα

lion-dev-patel

Ο Σαρού, ένα μικρό αγόρι που ζει σε μια φτωχή περιοχή της Ινδίας, επιβιβάζεται σε ένα τρένο και μεταφέρεται πολλά χιλιόμετρα μακριά. Γνωρίζοντας ελάχιστα για το μέρος όπου ζούσε, ο Σαρού δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι και γίνεται ένα από τα χιλιάδες παιδιά του δρόμου, μέχρι που θα τον υιοθετήσει ένα ζευγάρι Αυστραλών και  θα βρεθεί στη μακρινή Αυστραλία. Όταν μεγαλώσει θα προσπαθήσει να βρει τις ρίζες του και την οικογένειά του. Μην το υποτιμάτε γιατί ψιθυρίζεται να φθάσει στα όσκαρ. Ξέρουμε όλοι την αδυναμία της Ακαδημίας στις συγκλονιστικές αληθινές ιστορίες.

Οδύσσεια  του  Ζερόμ Σαλ (8 Δεκεμβρίου)
με τους Λαμπέρ Γουίλσον, Οντρέ Τοτού, Πιέρ Νινέ, Μάικλ Μπάντρεντ

CqsVDfLWAAANQCb
Η συναρπαστική ζωή του Ζακ – Ιβ Κουστώ που με το θρυλικό «Καλυψώ» μάς σύστησε έναν άγνωστο κόσμο. Άνθρωπος μύθος δεμένος με τη θάλασσα και τον βυθό της, ο Κουστώ είναι και ο ήρωας της δικής του προσωπικής ιστορίας. Η ταινία του Ζερόμ Σαλ αναφέρεται όχι μόνο στις εξερευνήσεις του Ζακ Κουστώ, αλλά και στην ζωή του, καθώς και στη σύγκρουση με τον γιο του. Μια σχέση που διακόπτεται στην παιδική ηλικία με τον Κουστώ και τη γυναίκα του να ξεκινούν για το ατελείωτο ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα και  να βλέπουν σπάνια τον μικρό Φιλίπ που μεγαλώνει σε οικοτροφείο μαζί με τον αδελφό του μέχρι την άφιξη του νεαρού άνδρα στο πλοίο και τη ζωή του πατέρα του για να μοιραστεί μαζί του τη μεγάλη αγάπη για τον ωκεανό.

Star Wars: Rogue One του Γκάρεθ Έντουαρντς (15 Δεκεμβρίου)
με τους Φελίσιτι Τζόουνς, Μαντς Μίκελσεν, Άλαν Τιντάικ, Ντόνι Γιεν, Μπεν Μέντελσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Ντιέγκο Λούνα

Star-Wars-Rogue-One-Cast-Photo

Έναν χρόνο μετά την επιτυχημένη αναβίωση των ταινιών Star Wars (μέσα από το σίκουελ Η Δύναμη Ξυπνάει), η Lucasfilm και η Disney ολοκληρώνουν την πρώτη αυτόνομη ταινία Star Wars, μια νέα, επική περιπέτεια. σε μια νέα εποχή συγκρούσεων, όπου μια ομάδα από απρόσμενους ήρωες ενώνει τις δυνάμεις της σε μία αποστολή να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας. Αυτό το κομβικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα των Star Wars φέρνει κοντά συνηθισμένους ανθρώπους που καλούνται να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα και, έτσι, να υπηρετήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους. Ηρωίδα της ταινίας είναι η Τζιν Έρσο, η οποία θα ηγηθεί της ομάδας των επαναστατών. Τα γεγονότα της ταινίας εκτυλίσσονται πριν από το Επεισόδιο IV, ενώ την εμφάνισή του θα κάνει και ο Νταρθ Βέιντερ.

Το Κοινόβιο του Τόμας Βίντεμπεργκ  (15 Δεκεμβρίου)
με τους Ούλριχ Τόμσεν, Φάρες Φάρες, Τρίνε Ντίρχολμ, Τζούλι Ανιέτ Βανγκ, Όλε Ντιπόντ
ImageHandler.ashx

Η Άννα κι ο Έρικ κληρονομούν ένα πολύ μεγάλο σπίτι, και μαζί με την έφηβη κόρη τους αποφασίζουν να μετακομίσουν εκεί και να δημιουργήσουν ένα κοινόβιο. Το όνειρο της κοινής αρμονικής συμβίωσης κάτω από μια στέγη πετυχαίνει με φιλία, αγάπη και αλληλεγγύη έως ότου μια ερωτική σχέση υποβάλλει ολόκληρο το κοινόβιο σε δοκιμασία. Ο Τόμας Βίντερμπεργκ (Το Κυνήγι) σκηνοθετεί μια ταινία που διαδραματίζεται σε ένα κοινόβιο στη Δανία της δεκαετίας του 1970, σε σενάριο και πάλι του Τομπάις Λίντχολμ. Παρόλο που πρόκειται για μια ταινία μυθοπλασίας, ο δανός σκηνοθέτης του Festen και συνιδρυτής με τον Λαρς Φον Τρίερ του περίφημου Δόγματος 95 ξέρει από πρώτο χέρι τη ζωή στα κοινόβια, καθώς πέρασε την παιδική του ηλικία σε ένα από αυτά. Μοιάζει η ταινία να είναι ένας φόρος τιμής σε εκείνη την περίοδο. Ο ίδιος πιστεύει όμως ότι τα κοινόβια δεν έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο. Η ταινία απέσπασε Αργυρή Άρκτο καλύτερης Ηθοποιούστη φετινή Μπερλινάλε. Ανυπομονούμε.

Ο Πιστός / The Student / (M)uchenik  του Κιρίλ Σερεμπρενίκοφ (15 Δεκεμβρίου)
με τους Βικτόρια Ισάκοβα, Πετρ Σκβόρτσοφ, Τζούλια Ογκ
uchenik302-1013x576Ο Βενιαμίν, ένας έφηβος εν μέσω θρησκευτικής αναζήτησης μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Ταρτούφο που φέρνει με τις ερωτήσεις του τα πάνω κάτω στο σπίτι και στο σχολείο. – Μπορούν τα κορίτσια να πηγαίνουν στην πισίνα του σχολείου με μπικίνι;
– Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει θέση στο σχολείο; – Είναι σωστό η Θεωρία της Εξέλιξης να διδάσκεται στο πλαίσιο των μαθημάτων Φυσικής Ιστορίας;
Σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι γύρω του συνεπαίρνονται από τις βεβαιότητες του νεαρού που ορκίζεται μόνο στην Αγία Γραφή. Μόνο η καθηγήτρια Βιολογίας, η Έλενα, θα αντιπαρατεθεί μαζί του και μάλιστα στο δικό του έδαφος. Η ταινία προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έχει αποσπάσει θετικά σχόλια, ενώ συμμετείχε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών.

Η Άφιξη / Arrival του Ντένις Βιλνέβ (8/12)
με τους Φόρεστ Γουίτακερ, Τζέρεμι Ρένερ, Έιμι Άνταμς

arrival

12 μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συνιστάται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και ο κόσμος απειλείται με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Λουίζ θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η ταινία βασίζεται στο διήγημα «Η Ιστορία της ζωής σου» του Ted Chiang, που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες» (εκδ. ΚΕΔΡΟΣ). Πρόκειται για την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας του Βιλνέβ που πέρασε απαρατήρητο στα γυρίσματά του (αρχικός τίτλος «The Story of Your Life») μπροστά στον ντόρο της επόμενης ταινίας του, του πιο αναμενόμενου σίκουελ, του «Blade Runner 2». Το φωτογραφικό υλικό και το τρέιλερ θυμίζουν τις ταινίες του Τέρενς Μάλικ.

Silence  του Μάρτιν Σκορτσέζε (22/12)
με  τους Λίαμ Νίσον, Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ, Κεν Γουατανάμπε, Σάιαραν Χάιντς, Ταντανόμπου Ασάνο, Σίνια Τσουκαμότο

silence1Το «Silence» διαδραματίζεται τον 17ο αιώνα και αφηγείται την ιστορία δύο Πορτογάλων Καθολικών που ταξιδεύουν στην Ιαπωνία για να αναζητήσουν το μέντορά τους που έχει χαθεί από καιρό και να διαδώσουν το Χριστιανισμό, αποφασισμένοι πως η αλήθεια του Θεού είναι η μόνη που μπορεί να σε οδηγήσει στη λύτρωση. Το ταξίδι τους όμως θα είναι διπλά αποκαλυπτικό, όχι μόνο για τις προσευχές τους που πλέον δεν θα εισακούονται από κανέναν αλλά και για μια ολόκληρη χώρα που θα έρθει σε σύγκρουση με τον ίδιο της τον εαυτό.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε προσπαθούσε να μεταφέρει το ομώνυμο μυθιστόρημα του Σουσάκου Εντο που κυκλοφόρησε το 1966, τα τελευταία 20 χρόνια. Η προσπάθειά του από όνειρο ζωής είχε μετατραπεί σε εφιάλτη. Το 2007 είχε ανακοινωθεί ότι η ταινία ήταν έτοιμη να γυριστεί, με πρωταγωνστές τους Ντάνιελ Ντέι Λούις και Μπενίσιο Ντελ Τόρο στους ρόλους των δύο ιεραπόστολων. Ομως, η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ και το καλοκαίρι του 2012, η ιταλική εταιρία Cecchi Gori που είχε αναλάβει την παραγωγή «θύμισε» με αγωγή στον Σκορσέζε πως όλα αυτά τα χρόνια είχε ξοδέψει περίπου 750.000 δολάρια για την προπαραγωγή της. Οταν, αμέσως μετά το «The Wolf of Wall Street», ο Μάρτιν Σκορσέζε ξαναέβαλε το «Silence» στην πρώτη γραμμή με τους Αντριου Γκάρφιλντ και Λιαμ Νίσον, στους πρώτους ρόλους. Τα γυρίσματα τελικά ξεκίνησαν στις 30 Ιανουαρίου του 2015 στην Ταϊβάν.

Manchester by the Sea του Κένεθ Λόνεργκαν

LA-AA077_Film_M_M_20161117144024

Η ιστορία ενός άντρα δίχως ιδιαίτερες φιλοδοξίες και συγκλονιστική ζωή που αναγκάζεται να γίνει ο κηδεμόνας του 16χρονου ανιψιού του όταν ο αδελφός του ξαφνικά πεθαίνει.
Το «You Can Count on Me», η πρώτη του ταινία πίσω στο 2000 τον καθιέρωσε αυτοστιγμεί ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες του σύγχρονου  αμερικάνικου σινεμά. Ο  Ματ Ντέιμον αποσύρθηκε από το project  για να γυρίσει το «Martian» και ο αγαπημένος Κέισι Αφλεκ πήρε τελικά τον ρόλο. Το National Board of Review την έχρισε πρόσφατα «Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς». Και, φυσικά, ο Affleck έχει μπει σε όλες τις λίστες με τα φαβορί για το Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου, αν και κάποιες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση συνεργατριών του, που έκλεισαν με διακανονισμό πριν φτάσουνστο δικαστήριο, μπορεί να ρίξουν τη σκιά τους στην επιλογή του από την Ακαδημία.

Το Σινικό Τείχος /The Great Wall του Ζανγκ Γιμού (29/12)
με τους Ματ Ντέιμον, Γουίλεμ Νταφόε, Πέντρο Πασκάλ, Άντι Λάου

The-Great-Wall-Movie-Matt-Damon
Μια επική και μεγαλειώδης κινηματογραφική παραγωγή για ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του ανθρώπου.

Αμερικάνικο Ειδύλλιο  / American Pastoral του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (8/12)
με τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τζένιφερ Κόνελι, Ντακότα Φάνινγκ, Ντέιβιντ Στράθερν

american_pastoral

Βασισμένο στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο του Φίλιπ Ροθ, το «Αμερικάνικο Ειδύλλιο» (εκδ. Πόλις) παρακολουθεί μια οικογένεια που η φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή της γκρεμίζεται από την κοινωνική και πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του ’60.

Σε μια μεταπολεμική εποχή, όπου ανθεί η αισιοδοξία και η αθωότητα, ο αθλητής – θρύλος του γυμνασίου, ο Σέιμουρ “Σουηδός” Λιβόβ παντρεύεται την Μις New Jersey, κληρονομεί το πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εργοστάσιο γαντιών του πατέρα του και ξεκινά μια ζωή απόλυτης ευδαιμονίας, μεγαλώνοντας την αγαπημένη κόρη του Μέρι σ’ ένα μεγάλο σπίτι σε αριστοκρατική συνοικία. Όταν η αγαπημένη του έφηβη κόρη, η Μέρι, εξαφανίζεται, αφότου κατηγορηθεί για την διάπραξη μιας βίαιης πράξης, ο Σουηδός αφιερώνει τη ζωή του στο να την βρει και να επανενώσει ξανά την οικογένεια του.

Collateral beauty / Κρυφή Ομορφιά του Ντέιβιντ Φράνκελ (22/12)
με τους Γουίλ Σμιθ, Έντουαρντ Νόρτον, Κίρα Νάιτλι, Κέιτ Γουίνσλετ, Έλεν Μίρεν, Μάικλ Πένια

Will-Smith-et-Keira-Knightley-Collateral-Beauty

Όταν ένας επιτυχημένος διαφημιστής στην Νέα Υόρκη (Γουίλ Σμιθ) βιώνει μια βαθιά, προσωπική τραγωδία και αποσύρεται από την καθημερινή του ζωή, οι συνάδελφοι του καταστρώνουν ένα δραστικό σχέδιο για να τον αναγκάσουν να αντιμετωπίσει τη θλίψη του, με ένα παράδοξο, αλλά βαθιά ανθρώπινο τρόπο. Για να δούμε τι έχει να μας πει ο Ντέιβιντ Φράνκελ μετά το “Ο διάβολος φορούσε Πράντα”.

Passengers  του Μόρτεν Τάιλντουμ (29/12)
με τους Τζένιφερ Λόρενς, Κρις Πρατ, Μάικλ Σιν, Λόρενς Φίσμπερν
passengers-movie-2016-images-pratt-lawrence

Ένα διαστημόπλοιο με 5259 επιβάτες  σε ένα ταξίδι 120 χρόνων με τελικό προορισμό μια μακρινή ανθρώπινη αποικία σε έναν άλλο πλανήτη. Το ταξίδι παίρνει θανάσιμη τροπή όταν, μυστηριωδώς, δυο από τους επιβάτες του ξυπνούν από τις κάψουλες ύπνωσής τους, 90 χρόνια πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Το ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει την  απειλή της επικείμενης πρόσκρουση  του διαστημόπλοιου και την ανακάλυψη της αλήθειας που τους ξύπνησε.

Η Ρόζα της Σμύρνης του Γιώργου Κορδέλλα (22 Δεκεμβρίου)
με τους Λήδα Πρωτοψάλτη, Τάσο Νούσια, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Πέτρο Λαγούτη, Yılmaz Gruda

27048134_rosa002.limghandler

Σμύρνη 1922: Η νεαρή Ρόζα γόνος πλούσιας οικογένειας, ετοιμάζεται να παντρευτεί. Αθήνα 1987: η Ρόζα ζει με την εγγονή της Μαριάννα και κουβαλάει ένα επτασφράγιστο μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Όμως το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη, ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και πιο συγκεκριμένα στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια παλιά ερωτική ιστορία και να γεννηθεί μια καινούρια.

Το σενάριο υπογράφει η Χριστίνα Λαζαρίδη που διασκευάζει το μυθιστόρημα του Γιάννη Γιάννέλη – Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα» (εκδ. Πατάκη). Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Underworld: H Αιματοχυσία της Άνα Φέρστερ (1 Δεκεμβρίου)
με τους Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Λάρα Πούλβερ, Τέο Τζέιμς, Τσαρλς Ντανς, Τόμπιας Μένζις

undeworld

Η ιστορία ξεκινάει από το σημείο που την είχαμε αφήσει – στο τέλος του Underworld: H Αναγέννηση. Η Σελίν έχει ανοίξει δύο μέτωπα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλες τις καταιγιστικές επιθέσεις. Η πιο άμεση προέρχεται από τη φυλή των λυκανθρώπων, που έχουν πια βρει τον υπέρτατο ηγέτη στο πρόσωπο του Marius, ο οποίος έχει μπολιάσει με φανατισμό και μίσος τους σαρκοβόρους ακολούθους του.  Η δεύτερη και πιο ύπουλη έρχεται από μια άλλη φατρία βρικολάκων που την έχουν προδώσει. Μοναδικοί της σύμμαχοι είναι ο David  και ο πατέρας του Thomas . Η Σελίν θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην αιώνια διαμάχη μεταξύ λυκανθρώπων και βρικολάκων, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να κάνει την υπέρτατη θυσία.

Η σκηνοθέτις έχει στο παλμαρέ της διεύθυνση φωτογραφίας, ειδικά εφέ και δουλειές στην τηλεόραση πριν αναλάβει τη σκηνοθεασία του δημοφιλούς franchise που ξαναγυρνά στην αισθητική της πρώτης ταινίας του 2003.

parallaximag.gr

περισσότερα
Back to top button