Κόσμος

Ίσως έγινε η ανακάλυψη που θα αλλάξει την καθημερινότητά μας για πάντα

dd6d2782a92162e75af7dc25c67e252c_xlΗ Mya Le Thai κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αυτή και η ομάδα της λοιπόν δούλευαν σε ένα project για το πώς να σχεδιάσουν καλύτερα νανοκαλώδια για να τα χρησιμοποιήσουν σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, όπως αναφέρει το Business Insider.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η Mya συνειδητοποίησε ότι κατά λάθος δημιούργησε μια μπαταρία που μπορεί να διαρκέσει για 400 χρόνια!

Η μπαταρία είναι βασικά νανοκαλώδια από χρυσό τα οποία είναι ενσωματωμένα σε ένα ειδικό τζελ από ηλεκτρολύτες. Μετά από πολλές δοκιμές, η ομάδα διαπίστωσε ότι η μπαταρία επέζησε για περίπου 200.000 κύκλους φόρτισης μέσα σε διάστημα 3 μήνών.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η μπαταρία δεν χάνει σε κανένα σημείο την απόδοσή της!

Τι σημαίνει αυτό για μας; Σημαίνει ότι η μπαταρία μπορεί να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν φορητό υπολογιστή για περίπου 400 χρόνια!

Ο Reginald Penner, καθηγητής χημείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δήλωσε: «Αυτό είναι τρελό! Συνήθως οι μπαταρίες μειώνονται ραγδαία μετά από μόλις πέντε ή έξι χιλιάδες κύκλους, επτά χιλιάδες το πολύ.».

Φυσικά και δεν καταλαβαίνουμε πως ο χρυσός και το τζελ λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και βέβαια γνωρίζουμε, ότι ο χρυσός είναι αρκετά ακριβός και είναι πολύ πιιθανό να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση μαζικής παραγωγης της μπαταρίας.

Βέβαια αν η μπαταρία αυτή βγει σε μαζική παραγωγή, η ζωή μας θα αλλάξει για πάντα. Δεν θα μεταφέρουμε μαζί μας ποτέ ξανά καλώδιο φόρτισης όπου κι αν πάμε και ασφαλώς δεν θα ξαναψάξουμε ποτέ για πρίζα.

gazzetta.gr

περισσότερα
Back to top button