Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η γρίπη των πτηνών και και οι κουτσουλιές στη Νότια Παραλία

hines

Πριν 10 χρόνια ,το 2006, η γρίπη των πτηνών Η5Ν1, είχε διαπιστωθεί και στη χώρα μας (Θεσσαλονίκη – Πιερία)
Φέτος (2016) ο ιός αυτής της γρίπης , διαπιστώθηκε στη βόρεια Ευρώπη, με την Κροατία να είναι η πιο κοντινή σε μας χώρα που βρέθηκε μέχρι τώρα.
Η γρίπη των πτηνών μεταφέρεται και μεταδίδεται με τα άγρια υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά (χήνες,πάπιες κ.λπ.),που θεωρούνται και σαν αποθήκες του ιού,χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα της αρρώστιας .
Ο ιός αυτής της γρίπης στα άρρωστα πουλιά ,προσβάλλει και εντοπίζεται στο αναπνευστικό,πεπτικο και νευρικό σύστημα ,και ανευρίσκεται σε αφθονία στα εκκρίματα αυτών των συστημάτων : στερεά ( κουτσουλιές ) ή υγρά ( δάκρυα ,βλέννες κ.λπ)
Η σειρά ευαισθησίας των υδρόβιων πτηνών της δικής μας λίμνης ,απέναντι στη γρίπη τους, είναι : χήνες -πάπιες-γλάροι-κύκνοι. Φυσικά μολύνονται και αρρωσταίνουν και μη υδρόβια : κότες , κούρκοι κ.λπ.

Ως γνωστόν η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται και στον άνθρωπο , και δυνατόν να είναι και θανατηφόρα.
Το 2006 λοιπόν, ο τότε Δήμαρχος της πόλης μας-ο Δήμαρχος που διαμόρφωσε την πόλη ,όπως τη βλέπουμε σήμερα- είχε φράξει όλη τη Νότια παραλία σε όσα μέρη χρειάζονταν , και τα υδρόβια ζούσαν σαν υδρόβια και δεν άφηναν ….θριαμβευτικά τις κουτσουλιές τους στο πεζοδρόμιο, ώστε να κινδυνεύει κάποιος να μολυνθεί από αυτές.
Ο άνθρωπος, είχε βρει τρόπο ,πρόχειρο μεν (δε θέλω να τον υπενθυμίσω και να κάνω τον έξυπνο) αποτελεσματικό δε, να φράξει και την παραλία που είναι μπροστά στο πάρκινγκ της Νομαρχίας.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών διατηρείται στις κουτσουλιές μέχρι 7 ημέρες !

Σήμερα, όσοι υπεύθυνοι άρχοντες εκστασιάζονται να βλέπουν τις χήνες και τις πάπιες να βόσκουν στο παραλίμνιο πάρκο,να κουτσουλάν ….αδιάντροπα στο πεζοδρόμιο και τα παιδάκια να τις ταΐζουν γαριδάκια ,αν ο μη γένοιτο , κάποιο παιδάκι πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών,-στις Ασιατικές χώρες έχουν πεθάνει αρκετά-τους βλέπω, να τρέχουν στα δικαστήρια και να χάνουν τον εκστασιασμό τους …

Βέβαια ,μέχρι τώρα,στη χώρα μας δεν εντοπίστηκε κρούσμα τέτοιας γρίπης ·όμως ο τρόπος μετάδοσης της ,η εποχή και τα συμβάντα στη βόρεια Ευρώπη,νομίζω , επιβάλλουν εγρήγορση.-

 

Σχόλιο του αναγνώστη Φ. Κουκουφίκας το οποίο έγινε ΕΔΩ

 

 

 

περισσότερα
Back to top button