Ελλάδα

«Νέκρωσαν» τα νησιά του Β. Αιγαίου – Έκλεισαν ακόμα και τα περίπτερα – Διαμαρτυρία για τον ΦΠΑ 24%

lesvΜια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σύγχρονης ιστορίας του νησιού πραγματοποιήθηκε, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, χθες στη Μυτιλήνη, οργανωμένη από τη συντονιστική Επιτροπή του συνόλου των παραγωγικών φορέων του νησιού. Ανάλογες μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, που κυριολεκτικά νέκρωσαν, αφού έκλεισαν ακόμα και τα περίπτερα. Ας σημειωθεί ότι ομάδες διαδηλωτών έκλεισαν και τα καταστήματα μεγάλων επιχειρηματικών αλυσίδων που είχαν ανοίξει.

Με τις χθεσινές τους κινητοποιήσεις, οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου εξέφρασαν «τη βαθύτατη αγωνία τους για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά». Ταυτόχρονα, τέθηκε και το θέμα του πολλαπλασιασμού των επιπτώσεων στις νησιωτικές οικονομίες από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, δεδομένων και των επιπτώσεων σε αυτές από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

«Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά αναντίρρητα έχει πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων, συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κα). Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί, βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν. Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητές μας όγκου των προσφύγων, έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κα), καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις» σημειώνεται στο σχετικό ψήφισμα.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες των νησιών υποστηρίζουν τέλος, πως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ «αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών. Θα οδηγήσει τα νησιά σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων κα, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής».

Συγκέντρωση και πορεία

Στη συγκέντρωση της Μυτιλήνης χαιρέτησαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος και της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Η πορεία στην οποία συμμετείχαν το σύνολο των ταξί, καθώς και λεωφορεία, κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία κατελήφθη συμβολικά επί περίπου μία ώρα. Στη διάρκεια της συμβολικής αυτής κατάληψης υπήρξε η δέσμευση προς τους διαδηλωτές, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κούβα.

Και στη Χίο

Παρά το τσουχτερό κρύο και τους θυελλώδεις ανέμους, εκατοντάδες Χιώτες διαδήλωσαν χθες κατά της αύξησης των μειωμένων εδώ και 30 χρόνια συντελεστών του ΦΠΑ.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη κεντρική αίθουσα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου της πόλης. Χαιρετισμούς σους συγκεντρωμένους απεύθυναν ο δήμαρχος, Μανόλης Βουρνούς, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας και οι διαδηλωτές επέδωσαν ψήφισμα στα γραφεία των βουλευτών Ανδρέα Μιχαηλίδη του ΣΥΡΙΖΑ και Νότη Μηταράκη της Νέας Δημοκρατίας. Με το ψήφισμα ζητείται η κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα εξαιρούνται τα νησιά από την αύξηση του ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου 2017.

Στη Χίο όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις του νησιού έβαλαν λουκέτο. Αποτέλεσμα ήταν το κέντρο της Χίου να θυμίζει νεκρή πόλη.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βαθύ της Σάμου, στη Μύρινα της Λήμνου, ακόμα και στα Ψαρά και στις Οινούσσες.

Πηγή φωτό: lesvosnews.gr

topontiki.gr

περισσότερα
Back to top button