Καστοριά

Καστορια: 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Δημήτριος Δάρβαρις»

2ogumnasio

Με αφορμή τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα μας, το 2ο Γυμνάσιο Καστοριάς, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά, προκηρύσσει τον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Δημήτριος Δάρβαρις» προτείνοντας ως αφετηρία προβληματισμού την παρακάτω θέση:

«Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, όπως όλοι μας. Άνθρωποι με αισθήματα, με αξία, με όνειρα για το μέλλον. Ξεριζώνονται από τις εστίες τους, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Η κατανόηση και η ανεκτικότητα απέναντί τους, με γνώμονα το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πρέπει να είναι ο στόχος κάθε πολυπολιτισμικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων»
Ο Δημήτριος Δάρβαρις (1757-1823) από την Κλεισούρα, συνέγραψε και μετέφρασε αρκετά βιβλία παιδαγωγικού, ηθικοπλαστικού, φιλολογικού, ιστορικού και θεολογικού χαρακτήρα. Αποτελεί έναν από τους βασικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
α) Κατηγορία Εφηβικού Διηγήματος
Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου μπορεί να συμμετέχει με ένα διήγημα έως 5 σελίδες μεγέθους Α4, δακτυλογραφημένες με γραμματοσειρά Times New Roman 12 στην ελληνική γλώσσα.
β) Κατηγορία Εφηβικής Ποίησης
Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου μπορεί να συμμετέχει με ένα ποίημα, γραμμένο με ομοιοκαταληξία ή με ελεύθερο τρόπο, μέχρι τριάντα στίχους , δακτυλογραφημένους με γραμματοσειρά Times New Roman 12 στην ελληνική γλώσσα.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τα έργα θα πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα και να υποβληθούν σε δύο(2) δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο, το οποίο θα αναγράφεται στο πάνω δεξιό μέρος του κειμένου. Τα πραγματικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και
τηλέφωνο) του διαγωνιζόμενου θα πρέπει να κλεισθούν σε μικρό φάκελο και στο εξωτερικό του μέρος να αναγραφεί το ψευδώνυμο. Τα δύο αντίτυπα και ο μικρός φάκελος θα πρέπει να σταλούν με την αντίστοιχη ένδειξη Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Δημήτριος Δάρβαρις» στη διεύθυνση: 2ο Γυμνάσιο Καστοριάς, Διοκλητιανού 41, Καστοριά, Τ.Κ 52100. Στο επάνω μέρος του φακέλου αποστολής θα αναγράφεται οπωσδήποτε το ψευδώνυμο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών είναι η Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων του.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από εν ενεργεία εκπαιδευτικούς που θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές εθελοντικά.
Θα απονεμηθούν βραβεία (1ο , 2ο και 3ο ) στους διακριθέντες μαθητές/ τριες…. Πληροφορίες: Α.Ταμήλιας

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γ. ΤΑΜΗΛΙΑΣ

Gramatiki.Vardaris.jpg

Από τη Βικιπαίδεια

Δημήτριος Δάρβαρις

Ο Δημήτριος Δάβαρης ή Δαρβάρις (Κλεισούρα Καστοριάς, 1757 – Βιέννη, 1823) ήταν Έλληνας λόγιος και παιδαγωγός του 19ου αιώνα.

Γεννήθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, βλάχικης καταγωγής, και ήταν γιος ευκατάστατου εμπόρου. Αρχικά επρόκειτο να ασχοληθεί και αυτός με το εμπόριο όμως τελικά στράφηκε στη διδασκαλία και τη συγγραφή.

Σπούδασε στη Βουδαπέστη και στην Λειψία κλασική φιλολογία και στη Χάγη φιλοσοφία. Υποστήριζε την χρήση του ελληνικού αλφαβήτου και της ελληνικής παιδείας από τον βλαχόφωνο ελληνισμό του 18ου αιώνα της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, αλλά και των παραδουνάβιων πόλεων, όπου υπήρξε μεγάλη βλαχική παροικία.

Δίδαξε ελληνικά στο Σεμλίνο της Σερβίας και στη Βιέννη, όπου και εγκαταστάθηκε με τους τέσσερις αδελφούς του, από τους οποίους ο μεγαλύτερος, ο Γεώργιος, εξέδωσε το 1842 το έργο Δοκίμιον περί σπουδής της Ιστορίας για να αντικρούσει τις θεωρίες του Φαλμεράιερ σχετικά με την καταγωγή των Νεοελλήνων. [εκκρεμεί παραπομπή]Ο ίδιος πρέπει να συναντήθηκε και με τον Καρλ Βάιγκελ, λεξικογράφο της ελληνικής και γερμανικής γλώσσας, ο οποίος επηρεάστηκε από τον δημοτικισμό, εκδίδει λεξικό σε λαϊκή γλώσσα και σε ένα έργο του σημειώνει την Γραμματική Γερμανική Ακριβεστάτη του Δάρβαρη. Στη Βιέννη συνδέθηκε με φιλία με τον Ρήγα Φεραίο.

Επηρεάστηκε από τον Αδαμάντιο Κοραή πάνω στα θέματα της γλώσσας και ήταν βαθιά θρησκευόμενος. Είχε συγγένεια με την γυναίκα του Απόστολου Αρσάκη, βλάχου ευεργέτη, ο οποίος τον θαύμαζε γιατί προσπαθούσε να παντρέψει την χριστιανική πίστη με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ελληνικού Διαφωτισμού, τα έργα του χρησιμοποιούνταν από την ομογένεια της εποχής για πολύ καιρό και βοήθησε τους δασκάλους της εποχής με τα βοηθήματά του, καθώς επεξηγούσε τις διδακτικές μεθόδους, όπως η αλληλοδιδακτική, και έδινε συμβουλές στην διδακτική γνωστικών αντικείμενων, όπως τα μαθηματικά και η φυσική.

 

Εργογραφία

Ο Δάρβαρις υπήρξε παραγωγικός συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων της προεπαναστατικής περιόδου, επίσης έγραψε και μετέφρασε έργα για την αγωγή των νέων. Από τα έργα του η «Εισαγωγή εις την ελληνικήν γλώσσαν», εκδόθηκε το 1798. Ορισμένα από τα περίπου 35 έργα του είναι:

Γραμματική γερμανική ακριβεστάτη (Βιέννη 1785)
(Ανώνυμα) Μικρή Κατήχησις, ήτοι Σύντομος Ορθόδοξος Ομολογία της Ανατολικής Εκκλησίας των Γραικών ή Ρωμαίων (Βιέννη 1791)
Χειραγωγία εις την καλοκαγαθίαν (Βιέννη 1791, 1802- με ελαφρώς διαφορετικό υπότιτλο υπάρχουν και νεότερες εκδόσεις)
Εισαγωγή εις την ελληνικήν γλώσσαν, περιέχουσα διαφόρους ελληνικούς διαλόγους πάνυ ωφελίμους, εις τρεις εκατονταετηρίδας διηρημένους (Βιέννη 1802)
Μεγάλη κατήχησις, ήτοι Ορθόδοξος χριστιανική διδασκαλία της ανατολικής εκκλησίας, μεταφρασθείσα εκ της ρωσσικής διαλέκτου εις τήν καθ’ημάς απλουστέραν των Γραικών διάλεκτον προς χρήσιν των σπουδαζόντων (Βιέννη 1805,1835) από το τυπογραφείο του Γεώργιου Βενδότη

Επιτομή Φυσικής (Βιέννη 1812-1813)
Σύντομος Γενική Ιστορία (Βιέννη 1817), (Ιστορία των Βουλγάρων και Σέρβων).
Χρηστομάθεια απλοελληνική εις χρήσιν της νεολαίας του Γένους (Βιέννη 1820)

Ο Δημήτριος Δάρβαρις ανήκε στον κύκλο που εξέδιδε το περιοδικό Ερμής ο Λόγιος.

 

 

περισσότερα
Back to top button