Κόσμος

Ζητούν επανακαταμέτρηση, ψάχνουν στήριξη Κλίντον

trump_clinton10_515_355Ένας αυξανόμενος αριθμός ακαδημαϊκών και ακτιβιστών καλεί τις αμερικανικές αρχές να διατάξουν την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε πολιτείες-κλειδιά που έκριναν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Ο συνασπισμός αυτός «μαρκάρει στενά» και την καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον για να συμμετάσχει στη μάχη αυτή.

Σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσκιν φέρεται να έχουν σημειωθεί εκλογικές παρατυπίες και μια ομάδα ακτιβιστών ετοιμάζεται να παραδώσει ένα έγγραφο 18 σελίδων σε επιτροπές του Κονγκρέσου και στις ομοσπονδιακές αρχές.

Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με τον Guardian, έχει 18 σελίδες, αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και επικεντρώνεται στις τρεις αυτές πολιτείες.  Η δρ. Μπάρμπαρα Σίμονς, σύμβουλος της εκλογικής επιτροπής των ΗΠΑ και ειδικός στην ηλεκτρονική ψήφο δηλώνει ότι «Πρέπει να έχουμε μετεκλογικούς ελέγχους». Η ίδια έχει συνεισφέρει στην έκθεση αυτή, αλλά δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια δεύτερη ομάδα αναλυτών, υπό την ηγεσία του ιδρυτή του Εθνικού Ινστιτούτου εκλογικών δικαιωμάτων Τζον Μπονιφάζ και του καθηγητή Άλεξ Χάλντερμαν, διευθυντή στο κέντρο ψηφιακής ασφάλειας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή και είναι σε επαφή με την Σίμονς.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από την νίκη-έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και εν μέσω υπονοιών για «επεμβάσεις» Ρώσων χάκερς σε τοπικά εκλογικά ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μετά το σκάνδαλο με τα κλεμμένα emails των Δημοκρατικών αξιωματούχων.

Η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν του Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν για ολόκληρη την προεκλογική περίοδο στις πολιτείες αυτές, αλλά τελικά έχασε σε Πενσυλβάνια και Ουισκόνσκιν και ίσως χάσει και το Μίσιγκαν (η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη).

Το ενδιαφέρον στο Ουισκόνσκιν επικεντρώνεται στις δυσανάλογες νίκες που πέτυχε ο Τραμπ σε κομητείες όπου χρησιμοποιήθηκε σύστημα ηλεκτρονικής ψήφου σε σχέση με περιοχές όπου ακολουθήθηκε η κλασική μορφή ψήφου.

Δεκάδες καθηγητές με ειδίκευση στην ψηφιακή ασφάλεια, την άμυνα και τις εκλογές έχουν ήδη υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή προς το Κογκρέσο δηλώνοντας ότι είναι «έντονα προβληματισμένοι» από προηγούμενες αναφορές για «ξένη ανάμειξη», ζητώντας άμεση δράση από τους βουλευτές.

Και η Χίλαρι;

Οι κινήσεις αυτές, βέβαια, έχουν ένα βασικό συστατικό το οποίο… λείπει. Αυτό είναι η ίδια η ηττημένη των εκλογών, Χίλαρι Κλίντον. Ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές ήδη βρίσκονται σε επαφή με αξιωματούχους του δημοκρατικού κόμματος, οι οποίοι εργάστηκαν στην καμπάνια της Χίλαρι, με στόχο να εξασφαλίσουν τη στήριξή της για την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Το New York Magazine μεταδίδει ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ ακτιβιστών και το Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον. Σύμφωνα, μάλιστα, με δύο πηγές τόσο ο Ποντέστα όσο και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Ντόνα Μπραζίλ, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά σε επίπεδο προσωπικό και όχι δημοσίως.

Στον αντίποδα αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Δημοκρατικών εμφανίζοντα εξαιρετικά επιφυλακτικοί να δηλώσουν πως υπήρξαν παρατυπίες στο αποτέλεσμα, κυρίως επειδή η Χίλαρι άσκησε σφοδρή κριτική προς τον Τραμπ προεκλογικά, καθώς ισχυριζόταν πως οι εκλογές θα είναι «στημένες».

Η αδελφή της Χιούμα Αμπεντίν, της πιο στενής βοηθού της Κλίντον, δήλωσε δημοσίως πως «το μόνο που χρειαζόμαστε για να νικήσουμε είναι η “αλλαγή” 55.000 ψήφεων σε Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσκιν».

efsyn.gr

περισσότερα
Back to top button