Ελλάδα

Ελληνικά τραγούδια που δεν έχεις ακούσει (σχεδόν) ποτέ στο ραδιόφωνο αλλά έχουν εκατομμύρια views στο YouTube

tragoudia-radiofwno-ekatommiria-episkepseis-youtube-body-image-1479395198Υπάρχουν εκεί έξω μουσικοί που δεν έχουν λεφτά για διαφημίσεις. Υπάρχουν εκεί έξω μουσικοί που δεν έχουν βγάλει ούτε ένα βιντεοκλίπ. Υπάρχουν εκεί έξω μουσικοί που δεν έχουν ακουστεί πότε στο ραδιόφωνο. Παρ’ όλα αυτά, μερικά από τα τραγούδια τους έχουν εκατομμύρια επισκέψεις στο YouTube.

Το ραδιόφωνο αλλά και η τηλεόραση γενικά προβάλλουν τη μουσική που έχει πέραση, που έχει ζήτηση, τη μουσική που ακούει η μάζα – και αυτά τα είδη είναι κυρίως η ποπ, μετά τα λαϊκά ακούσματα και πιο μετά τα λεγόμενα έντεχνα. Σε πείσμα όμως των καιρών, κάποιοι άνθρωποι δημιουργούν – και το κάνουν πολύ καλά. Χωρίς μεσολαβητές, χωρίς εταιρείες να κρύβονται από πίσω, πολλές φορές ακόμη και χωρίς στούντιο. Σ’ αυτό, όμως, βοήθησε το Ιnternet. Ανεβάζοντας ένα κομμάτι, την επόμενη κιόλας στιγμή μπορεί να ακουστεί στο πανελλήνιο αλλά και παγκοσμίως – κάτι υπερβολικά δύσκολο να επιτευχθεί με οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της Ελλάδας, όταν ένα τραγούδι έχει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέψεις είναι πάρα πολύ διαδεδομένο. Δεδομένου ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με απογραφή του 2013, έχει πληθυσμό σχεδόν 11 εκατομμυρίων, αν αφαιρέσουμε τις ηλικιακές ομάδες 0-12 ετών και 75 ετών και άνω –τα άτομα δηλαδή που δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο– μας απομένουν οκτώ εκατομμύρια. Οπότε, είναι σαν να λέμε πως ένας στους οκτώ ανθρώπους έχει ακούσει το κομμάτι. Βέβαια, το YouTube δεν μετράει τη μοναδική επίσκεψη αλλά τη θέαση. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να έχει ακούσει 100 φορές ένα κομμάτι – θα μετρηθεί 100 φορές.

Τα τραγούδια που συγκέντρωσα είναι ενδεικτικά, μιας κι υπάρχουν πολλά ακόμα άλλα. Επίσης, το είδος το οποίο κυριαρχεί είναι το χιπ χοπ, ένα είδος μουσικής που ακούς σχεδόν σε μηδενική βάση στα FM. Εσύ ξέρεις τραγούδια που έχουν εκατομμύρια επισκέψεις στο YouTube, αλλά δεν έχουν ακουστεί ποτέ στο ράδιο; Αν ναι, άσε το τραγούδι στα σχόλια.

Villagers of Ioannina City – Zvara

Οι VIC είναι ένα συγκρότημα από τα Ιωάννινα, που τα τραγούδια τους έχουν ένα κράμα από rock στοιχείο συνδυασμένο με κλαρίνο. «Παντρεύουν» δηλαδή τη rock μουσική με την παράδοση. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει έναν μόνο ολοκληρωμένο δίσκο και δύο συλλογές από τραγούδια. Είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο κοινό που ακούει Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Παύλο Παυλίδη, ενώ έχουν πραγματοποιήσει συναυλίες στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής όμως, δεν τους έχουν ανακαλύψει τα ραδιόφωνα.

N.O.E. – Λούκυ Λουκ (Σαν σκιά) ft Mary D

Ο Ν.Ο.Ε. είναι ένας αντισυμβατικός ράπερ όπου ασχολείται με τη μουσική 17 χρόνια τώρα – αν και μόλις 28 χρονών. Αγαπήθηκε από τον κόσμο για την αμεσότητά του, την ελευθερία της σκέψης του και φυσικά τις ρίμες του. Ακόμα, κατά καιρούς ανεβάζει vlogs στο κανάλι του στο YouTube όπου μετράει πάνω από 35.000 συνδρομητές. Έχει μεγάλο κοινό, αλλά ακόμα δεν έχει μπει στα FM – όχι βέβαια πως τον νοιάζει κιόλας.

Μόνιμος Κάτοικος – Το πρώτο τρένο

Ο Νίκος Λαζαρίδης a.k.a Μόνιμος Κάτοικος, υπηρετεί το χιπ χοπ από το 2002. Μεταξύ άλλων έβγαλε ένα πολύ ωραίο κομμάτι όπου συμμετέχει κι η παιδική χορωδία της Θήβας. Το κομμάτι αγαπήθηκε πολύ στο YouTube, έχοντας δύο εκατομμύρια επισκέψεις, αλλά από τα ραδιόφωνα ούτε νότα.

Sanjuro mc ft. Antonis – Να την προσέχεις

Πριν οκτώ χρόνια δημοσιεύτηκε ένα κομμάτι του Sanjuro στο YouTube και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να μετράει views. Το κομμάτι λέγεται «Να την προσέχεις». Το συγκεκριμένο τραγούδι-ιστορία είναι μια ωδή στο γυναικείο φύλο. Βέβαια, έγινε ευρύτερα γνωστό το track όταν στα Mad Awards το τραγούδησαν οι Onirama. Η διασκευή των Onirama παίχτηκε αρκετά στο ράδιο, αλλά όχι το αυθεντικό κομμάτι – τραγούδι που έχει πέντε και βάλε εκατομμύρια ακροάσεις.

Στάθης Αρτινός – Όταν ο ήλιος θα πάψει ν’ ανατέλλει

Ο Στάθης Αρτινός είναι ένας ολοκληρωμένος έντεχνος τραγουδοποιός και μας έχει χαρίσει πάρα πολλά όμορφα τραγούδια. Υπάρχουν κομμάτια του που είναι πολύ γνωστά, αλλά σχεδόν κανείς δεν ξέρει ότι τα έχει γράψει εκείνος. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν έχουν ασχοληθεί τα media παραπάνω με αυτόν, αλλά το ένα cd singe που έχει βγάλει και ο τελευταίος του δίσκος που βγήκε το 2011 ήταν εξαιρετικοί. Άκουγα τον Σ. Αρτινό από την εποχή του Myspace και περίμενα πώς και πώς να ανεβάσει κάποιο κομμάτι…

Ραψωδός Φιλόλογος – Φωτογραφίες

Ο Ρ.Φ είναι Έλληνας ράπερ και έχει κυκλοφορήσει τέσσερις σόλο δίσκους. Γράφει εκπληκτικά τραγούδια και το νόημα κάθε στίχου του είναι πολύ δυνατό. Ένα από αυτά είναι το παραπάνω κομμάτι, που έχει πάρα πολλές επισκέψεις στο YouTube, καθώς επίσης κι ένα υπέροχο video clip. Από όσο γνωρίζω ο Αλέξανδρος –όπως είναι το πραγματικό του όνομα– έχει κάνει μια μικρή παύση από τη μουσική, αλλά είμαι σίγουρος πως κάτι «σκαρώνει».

Χατζηφραγκέτα – Ταξικό

Οι Χατζηφραγκέτα είναι μια ιδιαίτερη μπάντα, αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Χατζηγιάννη και Παναγιώτη Φραγκιαδάκη. Τα τραγούδια τους μιλάνε για τον Οφορίκουε, για σάπια καπέλα, για φραπέ, για τάβλι και ό,τι ΔΕΝ μπορείς να φανταστείς πως θα υπήρχε μέσα σε μουσικό κομμάτι. Τους παρακολουθώ από την εποχή του Myspace και αυτούς. Ήταν οι πρώτοι που έκαναν video στο YouTube σχολιάζοντας την επικαιρότητα – όταν τότε δεν υπήρχε καν η λέξη «YouTuber». Σε κάθε τους live γίνεται χαμός, αλλά δυστυχώς -ή ευτυχώς όπως θα έλεγαν εκείνοι- δεν παίζονται τα τραγούδια τους στο ραδιόφωνο. Σίγουρα θα είχαν λόγο στο ράδιο, μιας και σχολιάζουν εκτός των άλλων, και την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Κακό συναπάντημα – Μπανανιά

Περνάμε σε ένα άλλο είδος μουσικής, στο ελληνικό ρέγκε. Το «Κακό Συναπάντημα» είναι ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα σε αυτό το είδος, σχολιάζοντας και αυτοί την πολιτική, την κοινωνική κατάσταση της χώρας με σατιρικές δόσεις. Έχουν ξεκινήσει να δισκογραφούν κομμάτια από το 2002 μέχρι και σήμερα, όμως δεν έχει ακουστεί κάποιο κομμάτι τους στις συχνότητες του ραδιοφώνου. Το πιο γνωστό τους κομμάτι λέγεται «Μπανανιά» και έχει τρία εκατομμύρια επισκέψεις. Ίσως να μην έχει ακουστεί, διότι «κράζουν» το «σύστημα».

Ταφ Λάθος – Όταν σε είδα ξανά

Ο Ταφ Λάθος (Παναγιώτης Κυριακού) είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά τους είδους. Έχει απίστευτο κοινό που τον ακολουθεί φανατικά σε κάθε live. Γράφει μελωδικά ακούσματα, αλλά και στίχους που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας. Έχει πολλά τραγούδια άνω του ενός εκατομμυρίου views στο YouTube, με το πιο γνωστό από την δισκογραφία του να είναι το «Όταν σε είδα ξανά». Ούτε και τα δικά του τραγούδια έχουν ακουστεί στα FM.

Bong Da City – Καληνύχτα


Θα κλείσουμε με τραγούδι πέντε εκατομμυρίων επισκέψεων, αλλά όπως και τα προηγούμενα ποτέ κάποιος δεν το έβαλε στη λίστα του ραδιοφώνου. Οι «Bong Da City» ξεκίνησαν να δισκογραφούν το 2007 και σταμάτησαν το 2013. Αρχικά, ήταν πέντε ιδρυτικά μέλη και εν συνεχεία προστέθηκαν κι άλλα. Τώρα τα περισσότερα μέλη συνεχίζουν σόλο καριέρα. Το συγκεκριμένο κομμάτι το έχουν γράψει οι Τσάκι και Στυλ Μω.

Τελειώνοντας με χιπ χοπ, θα ήθελα να πω ότι ίσως να μην το προτιμούν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί επειδή μερικά από τα τραγούδια περιέχουν «βρόμικες» λέξεις. Βέβαια, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, μιας και το χιπ χοπ είναι μία τέχνη του δρόμου, εκεί γράφονται και τα τραγούδια. Πιο πιθανό είναι να αλλάξει το ραδιόφωνο…

(Η σειρά των τραγουδιών είναι τυχαία)

vice.com

περισσότερα
Back to top button