Ελλάδα

Όλα όσα έγιναν στο δείπνο με τον Ομπάμα (εικονες-βίντεο)

214725-screen_shot_2016-11-15_at_10-00-56_m-mΜε το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα.

O Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και τον συνόδευσε στην αίθουσα «Βυζαντινό» του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε το δείπνο, παρουσία 130 προσκεκλημένων και από τις δυο πλευρές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε στο βιβλίο του Προεδρικού Μεγάρου και στη συνέχεια μόλις μπήκε στην αίθουσα, ακούστηκαν οι δύο εθνικοί ύμνοι των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Προσφώνηση με Ελύτη – Το δώρο του Ομπάμα

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε τον Οδυσσέα Ελύτη: «μην λησμονείτε τη χώρα μου». Στη συνέχεια καλωσόρισε τον Μπαράκ Ομπάμα, ως τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που υπηρέτησε τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για το οποίο δεν είναι υπεύθυνος αλλά οφείλεται σε λάθος πολιτικές. Παρά το κόστος αυτό ο λαός παραμένει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε να επιστρέψει στις αρχές που ξεκίνησε η Ε.Ε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Βίντεο με την υποδοχή Ομπάμα και τις προσφωνήσεις στο Προεδρικό

Και συνέχισε: «ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια σε ό,τι αφορά το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα το οποίο έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους δικαιοσύνης, αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας».

«Πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία. Να συνεργαστούν αρμονικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Το συνειδητοποιήσατε εγκαίρως. Καιρός να αγωνιστούμε όλοι για να τελειώσει η χειρότερη πληγή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τέλος είπε: «Από την Αθήνα που έχει ως σύμβολο τον Παρθενώνα σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα ίδια ιδανικά. Πάρτε μαζί σας και την Ελλάδα σε αυτό σας το οδοιπορικό. Εκ μέρους του ελληνικού λαού σας κάνω ένα συμβολικό δώρο, σας προσφέρουμε την «κρυφή Ελλάδα» ως δώρο – όπως είχε πει ο Μαλρό «όλοι οι άνθρωποι στη Δύση κουβαλάμε μία κρυφή Ελλάδα στην καρδιά μας».

Το… στην «υγειά σας» του Μπαράκ Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην αντιφώνησή του, είπε ότι η ελληνική φιλοξενία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως επισήμανε, επικαλούμενος λόγια του Περικλή, «και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς».

«Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεγερσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό».

«Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογράμμισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο τέλος της ομιλίας του έκανε πρόποση «στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές». «Στην υγειά σας» είπε τέλος στα ελληνικά.

Το μενού και η μουσική

Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες επισκέψεις το μενού των επίσημων δείπνων αποτελεί είδος… ρεπορτάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, στο τραπέζι του Προεδρικού Μεγάρου, σερβιρίστηκαν γαρίδες με ριζότο, σφυρίδα Λευκάδας με βραστά λαχανικά, γλυκό με κάστανο, λευκό κρασί και στο τέλος, τσάι ή καφές.

Όλα αυτά υπό μουσική υπόκρουση. Η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής και η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας ερμήνευσαν δυο τραγούδια στα ελληνικά – Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ και Χρυσοπράσινο Φύλλο του Μ. Θεοδωράκη και δύο τραγούδια στα αγγλικά – Imagine και Sound of Silence.

Οι προσκεκλημένοι 

Εκατέρωθεν των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, παρακάθησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης και φορείς καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κωνσταντίνος Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.

tvxs.gr

περισσότερα
Back to top button