Καστοριά

Ερώτηση Μ. Αντωνίου στη Βουλή για την ίδρυση Μουσικού Σχολείου στην Καστοριά

antoniou233216

«Επιτακτική ανάγκη ίδρυσης Μουσικού Σχολείου Καστοριάς»

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου

 Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη ίδρυσης Μουσικού Σχολείου Καστοριάς»

Κύριε Υπουργέ

Ο εκπαιδευτικός θεσμός των Μουσικών Σχολείων της χώρας μας, ανεξάρτητα από τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει, προσφέρει τη δυνατότητα προετοιμασίας και κατάρτισης στους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία.

Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν συστηματικά με το χώρο της μουσικής αλλά και σε εκείνους που θα ακολουθήσουν άλλον επιστημονικό ή επαγγελματικό κλάδο, επιθυμούν όμως να ασχοληθούν με τη μουσική ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας.

Τα Μουσικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσουν τη δημιουργία, το ταλέντο και την ευαισθησία των μαθητών, σε θέματα πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις μουσικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και θεατρικών παραστάσεων.

Στην πόλη της Καστοριάς, μια ακριτική πόλη με μεγάλη ιστορική και μουσική παράδοση, δε λειτουργεί Μουσικό Σχολείο, παρά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία αναμένει την ίδρυση του επί σειρά ετών.

Αντίθετα, στη Σιάτιστα λειτουργεί από το 1997-98 Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο), στο οποίο φοιτούν μαθητές από τη Σιάτιστα, την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης αλλά και από τους όμορους νομούς των Γρεβενών και της Καστοριάς, στους οποίους δεν υπάρχουν Μουσικά Σχολεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να υπάρχουν μαθητές από την πόλη και τα χωριά της Καστοριάς, οι οποίοι διανύουν έως και 90 χιλιόμετρα καθημερινά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο Μουσικό Σχολείο της Σιάτιστας.

Όπως αντιλαμβάνεστε το γεγονός αυτό πέρα από τη σωματική εξάντληση των μαθητών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για την ασφάλεια τους, καθώς οι καθημερινές αυτές μετακινήσεις πραγματοποιούνται πολλές φορές, λόγω της εκτεταμένης χειμερινής περιόδου στην περιοχή, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ δεν είναι και σταθερές, διότι τα δρομολόγια πολλές φορές αλλάζουν και οι μετακινήσεις των μαθητών ακυρώνονται.

Πέραν αυτού, το Μουσικό Σχολείο στη Σιάτιστα αντιμετωπίζει, όπως και σχεδόν όλα τα μουσικά σχολεία σήμερα ανά την επικράτεια, τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό μουσικών ειδικοτήτων, με συνέπεια να χάνονται δεκάδες ώρες μουσικών μαθημάτων εβδομαδιαίως, ενώ προβλήματα επίσης εντοπίζονται τόσο στο θέμα της σίτισης των μαθητών όσο και στην απουσία ενός αναλυτικού προγράμματος μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων.

Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο του 2014 η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχε εκφράσει τη βούληση της να προχωρήσει στην ίδρυση Μουσικού Σχολείου στην πόλη της Καστοριάς, αλλά λόγω των επικείμενων τότε βουλευτικών εκλογών δεν είχε το χρόνο να προχωρήσει στην υλοποίησή της. 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 1. Είναι στα σχέδια του Υπουργείου σας η ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Σχολείου στην πόλη της Καστοριάς, κάτι που δεν αποτελεί μόνο απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά επιβάλλεται και από λόγους εθνικού συμφέροντος για να μπορέσει να διαδοθεί η Λόγια Ελληνική Μουσική στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας;
 1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών από την Καστοριά στο Μουσικό Σχολείο της Σιάτιστας αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν ένα Μουσικό Σχολείο, το οποίο παρά τις όποιες αντιξοότητες έχει αναπτύξει σημαντική καλλιτεχνική και πολιτισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας; 

    Η Ερωτώσα Βουλευτής

      

         Μαρία Αντωνίου

 

 

περισσότερα

2 Comments

 1. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι είμαι μεταξύ αυτών που επιθυμούν την ίδρυση Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου στην Καστοριά, εδώ και χρόνια όμως.

  Δεν ξέρουμε φυσικά ποια απάντηση θα λάβει η ερωτώσα Βουλευτής, αλλά προβληματίζει το όψιμο ενδιαφέρον της, όταν επί Κυβερνήσεων του κόμματός της τα Μουσικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα αντιμετώπιζαν σοβαρότατα προβλήματα, με κίνδυνο και να κλείσουν.
  (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=RdRYeT6Fp7U )

  Αναμφισβήτητα έχει να ωφελήσει αυτό το έργο, αν όμως καταφέρει να γίνει έργο και δεν μείνει μόνο λόγια και χάιδεμα στ’ αυτάκια, γιατί τα Μουσικά Σχολεία είναι πολυδάπανα και μέχρι τώρα καλύπτονταν από χρήματα της Ε.Ε.
  Λεφτά υπάρχουν ;;;

 2. Σωστή παρατήρηση με μια διευκρίνιση: Το ζήτημα της ίδρυσης ενός σχολείου δεν (πρέπει να) εξαρτάται από τη διάθεση (συμπολιτευτική ή αντιπολιτευτική) ενός βουλευτή, αλλά από τον ορθολογικό σχεδιασμό των εκπαιδευτικών θεσμών (τοπικών, περιφερειακών ή κεντρικών). Κι εξ όσων γνωρίζω, η ίδρυση μουσικού σχολείου στην Καστοριά αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της νυν διευθύντριας της ΔΔΕ Καστοριάς, η οποία ήδη το έχει δρομολογήσει και σύντομα νομίζω πως θα αποτελεί πραγματικότητα για την πόλη της Καστοριάς, παρόλο που δυστυχώς – ως συνήθως – έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από γειτονικό δήμο για την έδρα του σχολείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button