• Επικοινωνία

m.Φούιτ.gr

  • Πρωτοσέλιδο
  • Καστοριά
  • Δυτική Μακεδονία

    • 27/02/2018in Αθλητικά, Άργος Ορεστικό, Καστοριά

      Ο ΠΑΟΚτζής από Καστοριά τηλεφωνεί μετά τα επεισόδια στην Τούμπα!

        Ο ΠΑΟΚτζής από την Καστοριά τηλεφωνεί μετά τα επεισόδια στην Τούμπα!...
    • 27/02/2018in Αθλητικά, Εκδηλώσεις, Καστοριά

      Χάντμπολ – Β΄Εθνική: Η Καστοριά υποδέχεται τα Ιωάννινα

        ΑΟΑ Καστοριάς – ΑΟ Ιωαννίνων...
    • 27/02/2018in Αθλητικά, Εκδηλώσεις, Ελλάδα, Καστοριά, τελευταίες ειδήσεις

      Τέσσερις Καστοριανούς αθλητές βράβευσε η Κωπηλατική Ομοσπονδία

      Τέσσερις Καστοριανούς κωπηλάτες που διακρίθηκαν σε διεθνείς διοργανώσεις βράβευσε χθες η ΕΚΟΦΝΣ σε μια λαμπρή τελετή. Πρόκειται για τους...
    • 27/02/2018in Αθλητικά, Άργος Ορεστικό, Καστοριά

      Τέλος από τον Παναργειακό ο προπονητής Νίκος Τσακάλης

      Σε συνάντηση της διοίκησης του Παναργειακού με τον προπονητή της ομάδας κ. Τσακάλη Νικόλαο αποφασίστηκε η...
    • 27/02/2018in Αθλητικά, Καστοριά

      Βράβευση της Θ. Εμμανουηλίδου από την Κωπηλατική Ομοσπονδία (φωτο)

      Στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία βράβευσε χθες τους...
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που μειώνει κατά 76% τον κίνδυνο!

by user / Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 / Published in Ελλάδα, Κόσμος

bigstock-alzheimer-concept-42782737Μία πρωτότυπη μελέτη αμερικανών επιστημόνων με τη συμμετοχή αμερικανών υπηκόων Ιαπωνικής καταγωγής, κατέληξε σε εντυπωσιακά ευρήματα για το ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Vanderbilt του Nashville των ΗΠΑ παρακολούθησαν επί 10 χρόνια πάνω από 1.800 Αμερικανούς ιαπωνικής καταγωγής και αξιολόγησαν τη διατροφή τους, καθώς και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στη νόσο, όπως η μόρφωση, η σωματική άσκηση, η πρόσληψη λίπους από τη διατροφή, το κάπνισμα κ.α.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εστίασε στο ρόλο των χυμών που είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες ως μέσου πρόληψης εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ.

Παράλληλα με την παρακολούθηση της διατροφής τους, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν κάθε δύο χρόνια σε αξιολόγηση των πνευματικών και γνωστικών τους ικανοτήτων.

bigstock Juice 97994021

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εκ των συμμετεχόντων έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, όσοι έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών δύο φορές την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και γι’ αυτό περιορίζουν την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί στον εγκέφαλό μας η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη μέσω του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Η έρευνα αυτή θεωρήθηκε πολύ σημαντική, ωστόσο έχει και ορισμένους περιορισμούς, όπως τόνισαν οι ειδικοί. Δηλαδή, ενώ δείχνει συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης χυμών φρούτων και λαχανικών και χαμηλότερου κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχουν μετρήσεις για τη συγκέντρωση πολυφαινολών στο αίμα των συμμετεχόντων.

Οι μετρήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την τεκμηρίωση του συσχετισμού, ενώ σημείωσαν ότι για να είναι πιο αποτελεσματική η μελέτη πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι χυμοί είναι πιο πλούσιοι σε ευεργετικές για τον εγκέφαλο ουσίες.

Σημειώνεται ότι πολυφαινόλες, εκτός από τους χυμούς, βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση στο τσάι, στο κρασί και στις φλούδες ορισμένων φρούτων και λαχανικών.

onmed.gr

  • Tweet
Tagged under: Αλτσχάιμερ, ΓΝΩΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ

About user

What you can read next

Ένας υπερτυχερός στο ΤΖΟΚΕΡ: Οι τυχεροί αριθμοί
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος
Βαρσάμης και Κωστούλας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ε. Βενιζέλου για το χρέος

© 2015. All rights reserved. Buy Kallyas Theme.

TOP