Κόσμος

Σεισμός 7,9 Ρίχτερ προκαλεί πανικό στη Νέα Ζηλανδία! Προειδοποίηση για τσουνάμι! (χαρτης-βίντεο)

– Ένας εξαιρετικά ισχυρός σεισμός σημειώθηκε κοντά στη Νέα Ζηλανδία κι έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία
– Η πρώτη ενημέρωση έκανε λόγο για 7,5 Ρίχτερ ενώ πλέον έγινε επανεκτίμηση και μιλούν για 7,9 Ρίχτερ
– Τι λέει για ενδεχόμενο τσουνάμι η νεοζηλανδική υπηρεσία πολιτικής άμυνας
– Μπαράζ μετασεισμών! Απανωτοί κι επίσης ισχυροί – Τουλάχιστον 8 μέσα σε 40 λεπτά
– Κάτοικοι κοντινών περιοχών έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο με εικόνες από τα σπίτια τους που “χορεύουν” στο ρυθμό του Εγκέλαδου
– Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία. Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος και οι απόψεις για τον… χορό των Ρίχτερ διίστανται, αφού σύμφωνα με το Geonet η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πρόκειται για τη γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, ωστόσο το αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο USGS ανέφερε πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,5 βαθμοί. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έκανε επίσης λόγο για 7,5 Ρίχτερ, στη συνέχεια ο σεισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω (7,4 Ρίχτερ) πριν επανεκτιμηθεί πριν λίγη ώρα στα 7,9 Ρίχτερ!

Προειδοποιούν για τσουνάμι

“Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής του Νότιου Νησιού θα πρέπει να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη“, ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα στη Νέα Ζηλανδία) η νεοζηλανδική υπηρεσία πολιτικής άμυνας.

Μπαράζ μετασεισμών!

Κι ενώ οι κάτοικοι των κοντινών περιοχών είναι έντρομοι, αμέτρητοι είναι οι μετασεισμοί που σημειώνονται σχεδόν κάθε πέντε λεπτά και μάλιστα είναι επίσης ισχυροί.

Ενδεικτική είναι η παρακάτω εικόνα από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, στην οποία φαίνεται πως αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό και σε διάστημα μόλις 40 λεπτών σημειώθηκαν οκτώ μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 6,2 Ρίχτερ και τον ασθενέστερο της τάξης των 4 Ρίχτερ.

Πηγή φωτό: www.emsc-csem.orgΠηγή φωτό: www.emsc-csem.org
Πανικόβλητοι οι κάτοικοι

Η Geonet χαρακτηρίζει «πολύ μεγάλο» τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας).

Έγινε αισθητός μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald.

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε πως δεν υφίσταται απειλή για τσουνάμι μετά τον σημερινό σεισμό.

Δείτε το χάρτη της περιοχής

Πηγή φωτό: www.emsc-csem.orgΠηγή φωτό: www.emsc-csem.org
Οι πρώτες εικόνες

Ήδη στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν είτε τη στιγμή που “χτυπά” ο Εγκέλαδος, είτε τις ζημιές που άφησε πίσω του.

Δείτε μερικές από αυτές

newsit.gr

περισσότερα
Back to top button