ΕλλάδαΚόσμος

Γιατί ο Ομπάμα έδωσε συνέντευξη στην “Καθημερινή”, και όχι σε άλλη εφημερίδα;

screen-shot-2016-11-12-at-9-09-04-pm

Σε μια ιστορική επίσκεψη, όπως είναι αυτή του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ήταν εύλογο και προφανές ότι θα είχε ιδιαίτερα σημασία η μεταχείριση των ελληνικών ΜΜΕ από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

Λάζαρος Καλλιανιώτης

Αμερικανός Πρόεδρος άλλωστε έχει να επισκεφτεί την Ελλάδα από το 1999 (Μπιλ Κλίντον), η σημειολογία της παρουσίας του απερχόμενου πλανητάρχη στην Αθήνα λοιπόν, αποκτά πρόσθετη σημασία και συμβολισμό.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, επελέγη να δοθεί συνέντευξη στην “Καθημερινή της Κυριακής” και τον Αλέξη Παπαχελά. Τη ναυαρχίδα του Ομίλου Αλαφούζου. Όχι σε κάποια άλλη εφημερίδα, όπως για παράδειγμα στο επίσης “θεσμικό” “Βήμα της Κυριακής”, του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ή στο “Πρώτο Θέμα”, που είναι η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, και επομένως τη μεγαλύτερη διείσδυση στα σπίτια των Ελλήνων.

Ανεξαρτήτως λοιπόν του αν δοθούν απαντήσεις, αν οι απαντήσεις δεν γεννούν… άλλες ερωτήσεις, και αν ο καθένας μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα, ή να δώσει τις δικές του ερμηνείες, είναι προφανές ότι η συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην “Καθημερινή”, είναι από μόνη της… θέμα, παράλληλα με την ίδια την επίσκεψη του απερχόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Η κοινή λογική πάντως λέει ότι, σε τέτοια σημαντικά γεγονότα, τόσο μεγάλοι ηγέτες επιλέγουν “θεσμικά” έντυπα. Και είναι προφανές ότι η επιλογή θα γινόταν ανάμεσα στην “Καθημερινή” και το “Βήμα”. Χωρίς φυσικά να προσπερνάει κανείς και τον ρόλο που θα πρέπει να έπαιξε ο διευθυντής της “Καθημερινής” Αλέξης Παπαχελάς, ως πρόσωπο με συνεπή αξιοπιστία και δημοσιογραφική υπεραξία. Που έχει παραδοσιακά καλές προσβάσεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Για την Ιστορία, να αναφέρουμε πώς περιγράφει το site της Καθημερινής, τη συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην εφημερίδα:

“Ο  Πρόεδρος  των  ΗΠΑ,  Μπαράκ  Ομπάμα,  σε  μία  αποκλειστική  συνέντευξή  του στην «Καθημερινή της Κυριακής»,  λίγο  πριν φτάσει  στην  Αθήνα,  στέλνει  σαφή μηνύματα  προς  τους  Ελληνες πολίτες, τους  εταίρους  και  δανειστές της Ελλάδας και την κυβέρνησή της.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ομπάμα τονίζει ότι:

  • Οι  Αμερικανοί  συνεχίζουμε  να  δίνουμε  τεράστια  σημασία  στη  συμμαχία  με  την Ελλάδα
  • Είμαστε  στενοί  εταίροι  στην  πάταξη  της τρομοκρατίας προκειμένου  να ανακόψουμε  τη  ροή  ξένων  τρομοκρατών  και  να  αποτρέψουμε  τρομοκρατικές επιθέσεις
  • Οσο  η  Ελλάδα  συνεχίζει  να  κάνει  τα  επώδυνα  βήματα  στις  μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ
  • Η Ελλάδα  έπρεπε  να  κάνει  βήματα  για  να  μεταρρυθμίσει  την  οικονομία  της και  θέλω  να  συγχαρώ  την  ελληνική  κυβέρνηση,  συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και  τον  ελληνικό λαό  για  τα  δύσκολα  και  επώδυνα βήματα  που  έχουν  κάνει  για  να  δείξουν  ότι  η  Ελλάδα  εργάζεται  για  να βοηθήσει  τον  εαυτό  της
  • Θα  συνεχίσω  να  προτρέπω  τους πιστωτές  της  Ελλάδας  να  κάνουν  τα  βήματα που  είναι  απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι  η  Ελλάδα  είναι  σε  θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους”.

 

ysterografa.gr

περισσότερα
Back to top button