ΕλλάδαΚόσμος

Ανακαλύφθηκαν βυζαντινά ναυάγια στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας (εικονες)

213319-39a9152e00000578-3866452-image-a-17_1477301541980_1Βρετανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, σε πολύ καλή κατάσταση, περισσότερα από 40 βυζαντινά και οθωμανικά πλοία που είχαν ναυαγήσει.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ομάδα υποθαλάσσιων αρχαιολογικών ερευνών στην Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποίησε δύο τηλεκατευθυνόμενες συσκευές για να ερευνήσει το βυθό, σε βάθος 1800 μέτρων.

Η μία από αυτές δημιουργεί υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες εικόνες, ενώ η άλλη με κάμερες, προβολείς και ανιχνευτές λέιζερ συνέλλεξε πληροφορίες για τον βυθό.

Ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Τζον Ανταμς δήλωσε στην εφημερίδα ότι «βασικός σκοπός της επιχείρησης, είναι να κάνουμε γεωφυσικές έρευνες για να εντοπίσουμε τα σημεία όπου βυθίστηκαν τα πλοία και να συλλέξουμε στοιχεία που θα μας εξηγήσουν την ιστορία της Μαύρης Θάλασσας».

Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι συμμετέχουν στο Black Sea Maritime Archaeology Project και εξερεύνησαν τον φλοιό, φωτογράφισαν τους σκελετούς των πλοίων και σημειώνουν ότι λόγω έλλειψης οξυγόνου τα πλοία είναι σε πολύ καλή κατάσταση.


Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος των παλαιών διαδρομών που συνέδεαν το Βυζάντιο σε άλλες χώρες και μέχρι στιγμής έχουν καλύψει μία έκταση 776 μιλίων.

ΦΩΤΟ: Daily Mail

tvxs.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button