ΑγροτικάΓρεβενάΕλλάδαΦλώρινα

Τα ταπεινά όσπρια μετατρέπονται σε δυναμική καλλιέργεια (infographic)

ospria

Διπλασιάστηκαν οι εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία

Ολοένα και πιο ελκυστικά φαντάζουν στα μάτια των Ελλήνων παραγωγών τα «ταπεινά» όσπρια, καθώς η ζωηρή ζήτηση από την αγορά αλλά και ο προβληματισμός από τις τιμές των συμβατικών προϊόντων διευκολύνουν την αναζήτηση εναλλακτικών καλλιεργητικών επιλογών.

Η στροφή στην καλλιέργεια των οσπρίων επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς και, ειδικότερα, από τα πλέον αξιόπιστα στοιχεία του ΟΣΔΕ, που παρουσιάζει  η «ΥΧ». Σύμφωνα με αυτά, το 2016 σπάρθηκαν στη χώρα μας συνολικά 266.694 στρέμματα με (βρώσιμα) ρεβίθια, φακές και φασόλια, νούμερο που σηματοδοτεί μια αύξηση άνω του 27% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Μάλιστα, η αύξηση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, καθώς η εγχώρια αγορά είναι ούτως ή άλλως ελλειμματική στα συγκεκριμένα προϊόντα, ωστόσο οι αθρόες εισαγωγές λόγω χαμηλών τιμών δυσκολεύουν τον υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος των νέων παραγωγών. Την ίδια στιγμή, οι πληρωμές των καλλιεργητών γίνονται με σημαντική καθυστέρηση, αφού συχνά περνάει ακόμα και χρόνος προτού έρθει η εξόφληση από τους εμπόρους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, παραπέμπτουν στη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Τα ταπεινά όσπρια μετατρέπονται σε δυναμική καλλιέργεια

Διπλασιάστηκαν οι εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία

Την πρωτιά στην εγχώρια παραγωγή οσπρίων διατηρεί η Μακεδονία, όπου στο δυτικό κομμάτι της η καλλιέργεια φασολιών, φακής, ρεβιθιών και φάβας, βρίσκει, στην κυριολεξία, πρόσφορο έδαφος, με τις εκτάσεις να έχουν διπλασιαστεί στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών. Φλώρινα και Καστοριά κρατούν την πρωτοκαθεδρία στα φασόλια και τα Γρεβενά στη φακή, τη στιγμή που η περιφέρεια έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα στη συγκέντρωση της τοπικής παραγωγής.

Στις Πρέσπες, το επιτυχημένο εγχείρημα του συνεταιρισμού «Πελεκάνος» αποδεικνύει τη δυναμική που μπορούν να έχουν τα συλλογικά σχήματα όταν δομούνται πάνω σε σωστές βάσεις. Ο συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 36 μέλη που καλλιεργούν 5.000 στρέμματα με το φημισμένο φασόλι Πρεσπών, ενώ διαχειρίζεται σχεδόν τη μισή παραγωγή της περιοχής. Όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Πελεκάνου, Νίκος Στεργίου, τα όσπρια είναι μια άκρως δυναμική καλλιέργεια, που μπορεί να αφήσει ένα καλό εισόδημα στον καλλιεργητή. Ο ίδιος επιβεβαιώνει από την αίσθηση και τα στοιχεία που έχει στα χέρια του την αύξηση των εκτάσεων τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. «Μόνο στην Καστοριά, μιλάμε για αύξηση τουλάχιστον 30% τα τελευταία χρόνια», σημειώνει.

Εκτίναξη της καλλιέργειας οσπρίων παρατηρείται και στον νομό Γρεβενών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Χρυσόστομο Παυλίδη. Οι φακές που παράγονται στην περιοχή είναι ονομαστές για την ποιότητά τους αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ρεβιθιών. Το εντονότερο ενδιαφέρον οφείλεται, κατά ένα μέρος, στην αντικατάσταση της καλλιέργειας σιτηρών και, κατά δεύτερο, στην επιστροφή του ενεργού πληθυσμού στην ύπαιθρο και της απασχόλησής του στον αγροτικό τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παρά τις ευοίωνες προοπτικές, ωστόσο, υπάρχει ακόμη δρόμος: Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φλώρινας, Δημήτρης Μιχαηλίδης, η μέση στρεμματική απόδοση στην Ελλάδα και στην περιοχή είναι ακόμη χαμηλή, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Έτσι, η συγκομιδή των μικρών καλλιεργητών διατίθεται μόνο τοπικά, ενώ όσοι καταφέρνουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, πάνω από 200-250 κιλά το στρέμμα, λαμβάνοντας 0,80-0,95 λεπτά το κιλό (καθαρισμένα), μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την καλλιέργεια τους. «Έχουμε πολύ καλή ποιότητα οσπρίων», επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης, «αλλά δυστυχώς αυτή η ποιότητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ράφι με την αύξηση της τιμής».

 

Διαβάστε όλο το άρθρο του ypaithros.gr ακόμη για:

  • Πήγαν βήματα εμπρός με την Ομάδα στο Νευροκόπι
  • Βήμα-βήμα αναβιώνει η Φακή Βουζίου στον Δομοκό
  • Πιάνουν τα 4.000 στρέμματα Βανίλια και Φάβα Φενεού
  • Συμβολαιακή ετοιμάζει ο Συνεταιρισμός Λαρισαίων

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Μαρία Αμπατζή, Γιάννης Σάρρος, Γιάννης Τσατσάκης, Γιώργος Αργυρίου

 

ypaithros.gr

περισσότερα
Back to top button