ΕλλάδαΚόσμος

Εξώφυλλα μουσικών άλμπουμ που έγραψαν ιστορία (εικονες)

Δίσκοι που έμειναν στην ιστορία και ποτέ δεν θα ξεχάσουμε! Η μουσική, οι άνθρωποι, οι συμβολισμοί, οι εικόνες συνθέτουν ένα μαγευτικό μωσαϊκό στην εξέλιξη της μουσικής. Μία λίστα με κάποια αυτά που ξεχωρίζουν, ενώ πόσα άλλα ακόμα λείπουν…

Προφανώς από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το Abbey Road των Beatles. Ένα εξώφυλλο που έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους και είναι ίσως το πιο διάσημο από όλα… Την εικόνα αυτή αναπαρήγαγαν τα επόμενα χρόνια στους δίσκους τους πολλά άλλα συγκροτήματα, όπως οι Booker T. & the M.G.’s και οι Red Hot Chilli Peppers. Ήταν το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησαν ως συγκρότημα κι ένα από τα κορυφαία τους. Μεταξύ των 17 τραγουδιών που περιείχε, ιστορία έγραψαν το «Something» και το «Here Comes the Sun» του Τζορτζ Χάρισον.

Το άλμπουμ American IV: The Man Comes Around (2002) του Johnny Cash ξεχωρίζει για την έκφραση και την αισθαντικόντητα του προσώπου. The Man in Black, o άνδρας με τα μαύρα, που μας ταξιδέυει με τις μελωδίες του στην ομορφιά και το σκοτάδι του κόσμου. To ασπρόμαυρο άλμπουμ του Johnny Cash και το χαρακτηριστικό ξεθώριασμα του στο μαύρο, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό, μιας και αποτελεί το τελευταίο άλμπουμ του, σχεδόν ένα χρόνο πρίν πεθάνει.

Το εξώφυλλο στο άλμπουμ των Rage Against The Machine είναι η διάσημη φωτογραφία του Malcolm Browne, που συγκλόνισε το κόσμο στη δεκαετία του 60′.Τον Ιούνιο του 1963 ο Βιετναμέζος μοναχός Τιχ Γκουάνγκ Ντουκ αυτοπυρπολήθηκε, σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση στη Σαϊγκόν, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Το πρώτο άλμπουμ των AC/DC Back In Black (1980) μετά τον θάνατο του τραγουδιστή Bon Scott συνοδεύτηκε από ένα όμορφα σκοτεινό εξώφυλλο. Ένα απλό λογότυπο της μπάντας μαζί με τον τίτλο του, είναι το καλύτερο για να συνοδεύσει μία μουσική εξαιρετικά αποτελεσματική. Ο δίσκος έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, όντας ένα από τα πέντε πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων των εποχών και το πιο επιτυχημένο της Hard Rock μουσικής.Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις του δίσκου έχουν ξεπεράσει τα 22 εκατομμύρια, κατατάσσοντας το στο Top-10 των δίσκων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ του Coltrane Blue Train (1957) είναι εμπνευσμένο από τη μπλε περίοδο του Πάμπλο Πικάσο. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Francis Wolff και αποτυπώνει τον “άγιο” του σαξόφωνου σκεπτικό, στοχαστικό και με μυστηριώδη διάθεση…

Το Born in the U.S.Α. έκανε τον Bruce Springsteen έναν απ’ τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες στη δεκαετία τού ’80. Ο ίδιος ανέφερε για αυτή την εικόνα στο άλμπουμ : “Η εικόνα της.. πίσω πλευράς μου ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν του προσώπου μου και έτσι αυτή έπρεπε να μπει στο εξώφυλλο”. Η αμερικάνικη σημαία ως σκηνικό, το μπλε τζιν και το λευκό πουκάμισο συνθέτουν ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο με κοινωνικούς συμβολισμούς.

Το εξώφυλλο του Dark Side of the Moon (1973). Οι Floyd είχαν βαρεθεί με τα εξώφυλλα των προηγούμενων albums τους και ήθελαν κάτι πιο έξυπνο και ενδιαφέρον. Το πρίσμα συμβολίζει την διαφορετικότητα στην κοινωνία, αλλά και την κάθαρση που έρχεται μέσω της μουσικής. Όπως και να είναι, μια απλή ιδέα έμελε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά εξώφυλλα όλων των εποχών.

Στο άλμπουμ των Clash, London Calling, η φωτογράφος Pennie Smith δεν ήθελε αυτή η θολή τραβηγμένη από live φώτο να χρησιμοποιηθεί για εξώφυλλο, αλλά ο Joe Strummer και ο γραφίστας της μπάντας επέμεναν. Το στήσιμο της γραματοσειράς είναι φόρος τιμής στο ντεπούτο αλμπούμ του Elvis Presley.

H πιο διάσημη μπανάνα του κόσμου είναι προφανώς αυτή που σχεδίασε ο Andy Warhol για το ντεμπούτο των Velvet Underground (1967).

koutipandoras.gr
περισσότερα
Back to top button