ΕλλάδαΚόσμος

Τι έχει πει ο Τραμπ για την Ελλάδα

214360-donaldtrumoH προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είχε περισσότερα τσιτάτα και συνθήματα απ’ όσα μπορεί να καταναλώσει ο πλανήτης και πολύ περισσότερα απ’ όσες ουσιαστικές προγραμματικές θέσεις.

Εάν ωστόσο η ατζέντα των συνθημάτων μπορεί να προδιαγράψει και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην οικονομική κρίση της ευρωζώνης και το ελληνικό ζήτημα, τότε μάλλον και οι Βρυξέλλες και η Αθήνα θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν.

Οι έως τώρα αναφορές του Τραμπ στην Ελλάδα υπήρξαν ελάχιστες, καθώς το εκτός Αμερικής στερέωμα δεν αποτελεί προτεραιότητά του. Και σε αυτές τις λίγες αναφορές όμως, επέλεξε απλώς να ταχθεί υπέρ του Grexit, να εμφανίσει την Ελλάδα ως χρεοκοπημένο παρία και παράδειγμα προς αποφυγή, και να δηλώσει ότι το ελληνικό ζήτημα καλό είναι να το λύσει μόνη της η Γερμανία.

Οι πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις του για την Ελλάδα είναι οι εξής:

«Δεν έχουμε καμία δουλειά εμείς με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε την Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση».

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ήταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει πιθανότατα. Δεν βλέπω πως μπορεί να το κάνει τώρα».

Επίσης έχει χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή: Σε συνέντευξή του στο CNBC μιλώντας για το χρέος των ΗΠΑ αναφέρθηκε ειρωνικά στην Ελλάδα λέγοντας: «Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας».

Συμπληρώνοντας τον Τραμπ, δε, ο αντιπρόεδρός του Μάικλ Πενς, έχει πει αναφερόμενος στην «καταστροφική» πολιτική των Δημοκρατικών: «Μήπως θέλουν να μας κάνουν μία χρεοκοπημένη χώρα σαν την Ελλάδα;»…

htvxs.gr

περισσότερα
Back to top button