Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Περαστική από την Καστοριά ανακάλυψε ένα πολύ σπάνιο λουλούδι (φωτογραφίες)

Τι τύχη! Να ξεκινά κανείς για ένα ταξίδι στις Πρέσπες (που είναι τύχη από μόνο του) και σε μια στάση στο νομό Καστοριάς να πέφτει επάνω σε ένα πολύ σπάνιο και σχεδόν άγνωστο φυτό: Pseudofumaria alba subsp. leiosperma (Conrad) Lidén.

Tο γένος Pseudofumaria περιλαμβάνει μόνο δύο είδη, την Pseudofumaria alba και την P. lutea, που φύεται στους πρόποδες των Άλπεων. Και τα δύο είδη καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά, ίσως περισσότερο η P. lutea, στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.


H Pseudofumaria alba subsp. leiosperma είναι ενδημική του δυτικού τμήματος της βαλκανικής χερσονήσου, φτάνοντας βόρεια μέχρι την Κροατία. Στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί σε δύο μόνο σημεία μέχρι σήμερα, στους νομούς Γρεβενών και Φλώρινας, ενώ η δική μας ανακάλυψη έρχεται να προσθέσει και μια νέα τοποθεσία, στο νομό Καστοριάς.

Είναι τυπικό χασμόφυτο, θα το δείτε μόνο σε κάθετους ασβεστολιθικούς βράχους και μάλιστα σε θέσεις σκιερές και λίγο υγρές. Κατοικεί σε μέσα υψόμετρα, από 800 έως 1000 μ. και ανθίζει τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Φωτογραφίες – Κείμενο: Κατερίνα Γούλα

plant-hunters.blogspot.gr

περισσότερα
Back to top button