ΕλλάδαΚόσμος

Γιατί το να είσαι έξυπνος μάλλον σημαίνει ότι θα έχεις λιγότερους φίλους;

sheldoncooper1-500x308Το να έχεις λιγότερους φίλους μπορεί να μην είναι τόσο κακό στην τελική.

Μία νέα μελέτη των Normal Li και Satoshi Kanazawa για το Βρετανικό Περιοδικό Ψυχολογίας, βρήκε ότι όσο πιο έξυπνος είσαι, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να είσαι ικανοποιημένος με την κοινωνικοποίηση.

Η μελέτη, η οποία διεξάχθηκε για αρκετά χρόνια και κοίταξε ευρεία ποικιλία ενηλίκων, ηλικίας 18-28, διαπίστωσε γενικά ότι οι άνθρωποι που κοινωνικοποιούνται περισσότερο είναι οι πιό χαρούμενοι.

Η μόνη εξαίρεση ήταν αυτοί με υψηλή νοημοσύνη, οι οποίοι δεν έμοιαζαν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Γιατί; Η μελέτη εξηγεί: «Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι βιώνουν χαμηλότερη ικανοποίηση για την ζωή όταν συναναστρέφονται συχνά με φίλους. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την χρησιμότητα της ενσωμάτωσης εξελικτικών προοπτικών στην έρευνα της υποκειμενικής ευεξίας.»

Η κύρια αιτία για αυτήν την θεωρία είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν περισσότερο σε μακροπρόθεσμα σχέδια και η κοινωνικοποίηση τους αποσπά από αυτό.

Μία εξελικτική εξήγηση έχει ως επιχείρημα ότι η ανθρώπινη φυλή έχει προχωρήσει από το μοτίβο του κυνηγού-θηράματος, και η λιγότερη κοινωνικοποίηση στην πραγματικότητα βοηθάει τους έξυπνους ανθρώπους να προσαρμοστούν στην ζωή.

Πηγή: Spring

popaganda.gr
περισσότερα
Back to top button