ΕλλάδαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Αθηνά Μαξίμου: “Ο Νίκος έκανε σαν μικρό παιδί όταν χιόνισε στην Καστοριά” (φωτογραφίες – βίντεο)

vlcsnap-543062

Μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης, το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τίμησε με έναν αντισυμβατικό τρόπο, έναν από τους πιο αντισυμβατικούς δημιουργούς του ελληνικού σινεμά: τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σε έναν ξεχωριστό χώρο με μνήμες κινηματογραφικού παρελθόντος, το νυχτερινό κέντρο Barbarella Live, όπου κάποτε στεγαζόταν ο ιστορικός κινηματογράφος «Ιφιγένεια», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου η ειδική προβολή της ταινίας “Αυτή η νύχτα μένει”, ενώ ακολούθησε συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη, με μουσικές από το φιλμ και όχι μόνο.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι το Φεστιβάλ αποφάσισε να τιμήσει με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Η πρωταγωνίστρια του Αυτή η νύχτα μένει, Αθηνά Μαξίμου, η οποία έδωσε το παρών στην εκδήλωση, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι βαθιά συγκινημένη για όλο αυτό που συμβαίνει εδώ, και φοβερά αμήχανη μαζί. Ο Νίκος μέσα σε αυτό το σύνολο πλάνων και σεκάνς μεταφέρει μια ιστορία από την οποία εγώ δεν κρατάω πλέον τόσο το μήνυμα της ταινίας, αλλά πολύ περισσότερο τις δικές μου μνήμες, από τα γυρίσματα: το πώς έκανε σαν μικρό παιδί όταν χιόνισε στην Καστοριά γιατί μπορούσε να κάνει τα γυρίσματα με το χιόνι, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μας υπέμενε και έμενα και το Νίκο Κουρή, που ήμασταν πολύ νέοι για να καταλάβουμε το κόστος που είχε ακόμη τότε ο κινηματογράφος. Για μένα ο Νίκος είναι ένας κινηματογραφικός πατέρας και φίλος, όπως και η γυναίκα του, η Μαριάνα Σπανουδάκη που είναι απόψε εδώ».

Η ταινία Αυτή η νύχτα μένει είχε τιμηθεί στο 41ο ΦΚΘ με βραβείο ερμηνείας πρώτου γυναικείου ρόλου για την Αθηνά Μαξίμου και βραβείο ερμηνείας δεύτερου γυναικείου ρόλου για τη Ζωή Ναλμπάντη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Parthenώn Film Festival και την parallaxi και με την ευγενική χορηγία της JAMESON.

Όλο το ρεπορτάζ της εκδήλωσης μνήμης στον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο cinemag.gr

 

Φωτογραφίες από τη σκηνή που γυρίστηκε στην Καστοριά

vlcsnap-542873 vlcsnap-545135 vlcsnap-543062 vlcsnap-543197 vlcsnap-543438

Δείτε στο βίντεο μετά το 5:50

https://www.youtube.com/watch?v=L8O1o9Po8V8

 

Βίντεο από την εκδήλωση στη Barbarella

https://www.youtube.com/watch?v=uT2BlUHavns

περισσότερα
Back to top button