Κόσμος

Πασίγνωστες μάρκες που «γεννήθηκαν» για χάρη του στρατού -Τις ξέρουν όλοι πλέον (εικόνες)

brand-plagiaΕίναι μάρκες που τις γνωρίζουν όλοι. Της κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινητοβιομηχανίες ή αθλητικές εταιρείες. Εχουν όμως ένα κοινό.

Αποτελούν… στρατιωτική κληρονομιά. Γιατί δημιουργήθηκαν κάποια στιγμή στην ιστορία, πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, για να καλύψουν τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Και δύο από αυτές «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, κατά κάποιο τρόπο. Το Business Insider παρουσίασε τις πιο γνωστές από αυτές.

Τα πρώτα Jeep μπήκαν άρχισαν να φτιάχνονται το 1941, προορισμένα για το στρατό. Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η «συνταγή» των M&Ms προέκυψε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, όταν ο Φόρεστ Μαρς είδε στρατιώτες να τρώνε κομμάτια σοκολάτας καλυμμένα με καραμέλα, για να μην λιώνουν από τη ζέστη. Εκανε επίσκεψη στο μέτωπο με ένα μέλος της οικογένειας Ρόουντρι, που στη συνέχεια έφτιαξε τα Smarties, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα M&Ms.

H Vodafone ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 ως θυγατρική της Racal Electronics, του μεγαλύτερου παραγωγού τεχνολογίας ασυρμάτων για το βρετανικό στρατό εκείνη την εποχή.

Η Aquascutum ιδρύθηκε το 1851. Οι Βρετανοί αξιωματικοί του στρατού φορούσαν τα αδιάβροχα γκρι παλτό της στον πόλεμο στην Κριμαία. Τα είχε στην γκαρνταρόμπα του μέχρι και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Το πιο διάσημο ζευγάρι γυαλιά στον κόσμο, τα Ray-Ban Aviator, τα έφτιαξε η εταιρεία Bausch & Lomb όταν Αμερικανός πτέραρχος ζήτησε γυαλιά που θα μείωναν τη ναυτία και τους πονοκεφάλους των πιλότων που πετούσαν σε μεγάλο υψόμετρο. Το πρωτότυπο φτιάχτηκε το 1936 και είχε πράσινους φακούς.

Η Super glue εφευρέθηκε το 1942 όταν μία ομάδα επιστημόνων, που προσπαθούσε να φτιάξει υλικά για όπλα στον πόλεμο, διαπίστωσε ότι ένα υλικό κολλούσε σε όλα τα άλλα. Απέρριψαν το κυανοακρυλικό, τη χημική ονομασία της κόλλας, γιατί… κολλούσε πολύ. Αλλά το 1951, την εφηύρε ξανά ομάδα ερευνητών της Eastman Kodak. Η Super Glue άρχισε να πωλείται το 1958.

Το Victorinox «γεννήθηκε» το 1864 στο εργαστήρι του κατασκευαστή μαχαιριών Καρλ Ελσενερ στην Ελβετία. Ο ίδιος έγινε ο πρώτος μεγάλος προμηθευτής μαχαιριών του ελβετικού στρατού.

Ο Χιούγκο Μπος υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος. Το 1928 έγινε ο επίσημος προμηθευτής για στολές της χιτλερικής νεολαίας και των SS μεταξύ άλλων.

Η Fanta «γεννήθηκε» εξαιτίας του εμπάργκο στην εισαγωγή Coca-Cola στη ναζιστική Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο τότε επικεφαλής της εταιρείας στη Γερμανία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο αναψυκτικό, από υλικά που υπήρχαν στη χώρα εκείνη την εποχή. Το 1955 η Coca-Cola κυκλοφόρησε τη Fanta σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Porsche δημιούργησε το Volkswagen Beetle όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ζήτησε ένα φτηνό αυτοκίνητο για την αγορά. Το πρώτο κατασκευάστηκε το 1938.

Η Motorola ξεκίνησε ως εταιρεία κατασκευής μπαταριών με τον τίτλο Galvin Manufacturing Corporation. Το 1940 έφτιαξε τον ασύρματο Handie-Talkie SCR536, που έγινε «έμβλημα» του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Οι ιδρυτές της Adidas και της Puma ήταν δύο αδερφοί, ο Αντι και ο Ρούντολφ Ντάσλερ, συνέταιροι στην εταιρεία Dassler Brothers Sport Shoe στη δεκαετία του ’20, που προμήθευσε με παπούτσια ακόμη και τον Τζέσε Οουενς. Ομως, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους έφτασε στο αποκορύφωμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού. Λέγεται ότι ο Αντι είπε «Οι μπάσταρδοι επέστρεψαν», ενώ έμπαινε με τη γυναίκα του σε ένα καταφύγιο, όπου βρισκόταν ήδη ο αδερφός του με τη δική του σύζυγο. Ο Ρούντι θεώρησε ότι το σχόλιο αφορούσε εκείνον και τελικά η εταιρεία διασπάστηκε το 1945. Ο Αντι ονόμασε τη νέα του εταιρεία Adidas και ο Ρούντι τη δική του Puma.

iefimerida.gr

 

περισσότερα
Back to top button