Κόσμος

Μηχανή του Χρόνου: Πώς μία λάθος στροφή του Αρχιδούκα Φερδινάνδου, προκάλεσε τον θάνατο 100 εκατ. ανθρώπων

m1Ο θάνατος του διαδόχου του θρόνου της Αυστρο-Ουγγαρίας. Οι δολοφόνοι του προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν αλλά απέτυχαν. Ο ένας πήρε δηλητηριώδες χάπι που είχε λήξει!

Από τη mixanitouxronou.gr:

Στις 28 Ιουνίου του 1914, ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος, ο διάδοχος του θρόνου της Αυτοκρατορίας της Αυστρο-Ουγγαρίας, επισκέφτηκε το Σαράγιεβο με τη σύζυγό του, Σόφι. Τον περίμεναν πέντε Σέρβοι εθνικιστές που σκόπευαν να τον δολοφονήσουν όταν θα τους δινόταν η ευκαιρία. Ο λόγος για την εχθρότητα των Σέρβων ήταν η επιθυμία τους να ενωθεί η Βοσνία – Ερζεγοβίνη με το νέο σέρβικο κράτος, αντί με την αυτοκρατορία της Αυστρο-ουγγαρίας στην οποία ανήκαν.

AdTech Ad

Οι απόπειρες δολοφονίας

Η πρώτη επίθεση εναντίον του Αρχιδούκα πραγματοποιήθηκε όταν ο Σέρβος εθνικιστής, Νεντζέλκο Καμπρίνοβιτς, πέταξε μία χειροβομβίδα, η οποία χτύπησε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και έπεσε μέσα στον κόσμο. Αντί για τον στόχο του, ο Καμπρίνοβιτς τραυμάτισε έναν αστυνομικό και μερικούς περαστικούς. Το αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του και τη δολοφονία ανέλαβε ο δεύτερος εκτελεστής, ο 19χρονος Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Είχε στα χέρια του μια χειροβομβίδα, αλλά δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει το αμάξι, γιατί τον εμπόδιζε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να καλωσορίσει τον Αρχιδούκα.

Απογοητευμένος, εγκατέλειψε την προσπάθεια και περπάτησε μέχρι την καφετέρια του Μόριζτ Σίλερ για να φάει. Μερικά λεπτά αργότερα, ο Πρίντσιπ παρακολουθούσε έκπληκτος. καθώς το αυτοκίνητο του Αρχιδούκα σταμάτησε απότομα μπροστά στην καφετέρια.

Ο οδηγός είχε πάρει μία λάθος στροφή και ο δρόμος κατέληγε σε αδιέξοδο. Όμως, επειδή πάτησε πολύ ξαφνικά το φρένο έσβησε η μηχανή του αυτοκινήτου και μέχρι να βάλει πάλι μπρος, ο Αρχιδούκας και η σύζυγός του ήταν εγκλωβισμένοι στο στενό.

Ο Πρίντσιπ παράτησε το σάντουιτς που έτρωγε και αρπάζοντας το πιστόλι του, βγήκε στο δρόμο. Πυροβόλησε δύο φορές, από απόσταση 2 μέτρων και όντας καλός στο σημάδι, οι σφαίρες βρήκαν το στόχο τους. Ο Αρχιδούκας και η σύζυγός του ήταν νεκροί. Οι εκτελεστές ήταν προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο και αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, ο Πρίντσιπ γύρισε το όπλο προς το μέρος του για να αυτοκτονήσει.

Δεν πρόλαβε όμως, γιατί έπεσε πάνω του ένας περαστικός και τον κράτησε ακίνητο μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Ο πρώτος εκτελεστής, ο Καμπρίνοβιτς, κατάπιε ένα δηλητηριώδες χάπι και βούτηξε στον ποταμό Μιλτζάκα για να πνιγεί. Για κακή του τύχη, το χάπι είχε λήξει και το σημείο που βούτηξε είχε βάθος μόλις 10 εκατοστά. Η αστυνομία τον βρήκε και τον συνέλαβε, μαζί με τους άλλους συνωμότες.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Δεν το ήξεραν τότε, αλλά η δολοφονία του Αρχιδούκα έγινε η βασική αφορμή για την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 28 Ιουλίου 1914 η Αυστρο-Ουγγαρία κήρυξε πόλεμο εναντίον της Σερβίας, με το μέρος της οποίας πήγε και ο μακροχρόνιος σύμμαχός της, η Ρωσία. Ακολούθησαν το Βέλγιο, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Η ταπεινωτική ήττα του Άξονα οδήγησε στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου, στην άνθιση του γερμανικού εθνικισμού και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δολοφονία ενός ανθρώπου, θα μπορούσε να πει κανείς, προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 100 εκατομμυρίων άλλων.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την 28η Ιουνίου ο Αρχιδούκας απέφυγε τον θάνατο δύο φορές. Ίσως κανένα από τα τραγικά γεγονότα του 20ου αιώνα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, αν ο οδηγός του αυτοκινήτου που μετέφερε το διάδοχο, δεν είχε στρίψει σε ένα λάθος δρόμο. Ίσως…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Πειραιάς – Σύρος σε επτά ώρες και αποβίβαση με βάρκες. Οι επιβάτες της τρίτης θέσης κουβαλούσαν καλάθια με σφαγμένα πουλερικά και κατσίκια για τους συγγενείς. Αξέχαστες εικόνες από τα θρυλικά πλοία της ακτοπλοΐας του ’50
Η πρώτη εφεύρεση που έσπασε το φράγμα του ήχου ήταν το μαστίγιο με ταχύτητα 1.194 χλμ/ωρα. Ποια είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία έχει ταξιδέψει ποτέ άνθρωπος

news247.gr

περισσότερα
Back to top button