Ελλάδα

6 σαγανάκια για την παρέα

6 συνταγές για σαγανάκι με τυρί, αγαπημένο μεζεδάκι όλων μας και κλασικό συνοδευτικό του κρασιού, του τσίπουρου ή του ούζου.

Σαγανάκι τυρί

Υλικά: 110-120 γρ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, λίγο αλεύρι, λάδι για το τηγάνισμα, ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Η φέτα του τυριού καλό είναι να έχει πάχος τουλάχιστον 1,5 εκ. Την περνάτε γρήγορα από κρύον νερό κι απ’ τις δυο πλευρές και στη συνέχεια την αλευρώνετε καλά. Τινάζετε ελαφρά να φύγει το περιττό αλεύρι. Ζεσταίνετε τόσο λάδι σε τηγάνι, ώστε να σκεπάζει περίπου το 1/3 από τα πλαϊνά του τυριού. Ψήνετε μερικά λεπτά και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε ζεστό και αν θέλετε προσθέτετε λεμόνι και πασπαλίζετε με ρίγανη.

Τυρί σαγανάκι μεθυσμένο

Υλικά: 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 1 αυγό καλά χτυπημένο, 1 κουταλάκι αλεύρι για όλες τις χρήσεις,  250 γρ. πικάντικο τυρί (Λήμνου ή Ηπείρου), κομμένο σε φέτες πάχους 1 εκ., 2 κουταλιές της σούπας ούζο, ο χυμός από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μεγάλο βαρύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Χτυπάτε το αυγό μαζί με το αλεύρι και βουτάτε στο μείγμα τις φέτες του τυριού. Τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά κι από τις δύο πλευρές και βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Τις περιχύνετε με το ούζο, το ανάβετε προσεκτικά με ένα σπίρτο και κουνάτε το τηγάνι μέχρι να σβήσει η φωτιά. Στύβετε από πάνω το λεμόνι και σερβίρετε από το τηγάνι με τραγανό ψωμί.

Γρήγορο σαγανάκι με ταλαγάνι

Υλικά: 1 ταλαγάνι (πρόβειο τυρί σχάρας) 400 γρ.

Εκτέλεση: Κόβετε το ταλαγάνι σε ισομεγέθεις ροδέλες πάχους μισού με ένα εκατοστό. Τις απλώνετε όπως είναι σε αντικολλητικό τηγάνι (δε θέλουν ούτε λάδι) που έχετε βάλει να ζεσταίνεται. Τις ψήνετε 2′-3′ λεπτά από κάθε πλευρά, αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια, λίγο ακόμη, μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε το ταλαγάνι σκέτο ή με πράσινη σαλάτα.

Σαγανάκι με μανιτάρια και κρεμμύδια

Υλικά:  100 γρ. βούτυρο, 400 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 200 ml κρέμα γάλακτος, 100 ml λευκό ξηρό κρασί, 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 200 γρ. τυρί κίτρινο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη, 2 αυγά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα 5′. Σβήνετε με το κρασί και βράζετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Μεταφέρετε το μείγμα σε στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζετε με το τυρί και το μαϊντανό. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε το μείγμα. Ανακατεύετε πολύ ελαφρά για να πάει η κρέμα παντού. Ψήνετε στους 200° C 25′ περίπου.

Φέτα τυλιχτή με φύλλο και μέλι

Υλικά για 10 κομμάτια: 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας για πίτες, 10 τετράγωνα κομμάτια φέτα, λάδι για τηγάνισμα, 1 φλιτζάνι μέλι, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, 4 κουταλιές της σούπας σουσάμι καβουρντισμένο

Εκτέλεση: Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση. Βάζετε από 2 μισά φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Στο κέντρο τους τοποθετείτε τη φέτα. Διπλώνετε σαν φάκελο και τα αφήνετε στην άκρη. Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε το μέλι, το ξίδι και 2 κουταλιές νερό, τα βράζετε και τα ανακατεύετε. Ζεσταίνετε καλά το λάδι και τηγανίζετε τα φακελάκια με τη φέτα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή σπάτουλα, τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο και κατόπιν τα σερβίρετε. Περιχύνετε με 1-2 κουταλιές σάλτσα μελιού το καθένα και πασπαλίζετε με το σουσάμι.

Σαγανάκι σε κουρκούτι μπίρας

Υλικά: 4 χονδρές φέτες τυρί για σαγανάκι (ταλαγάνι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, φορμαέλα, χαλούμι), 1/2 κουτί μπίρα, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, πιπέρι, λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε την μπίρα, το πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε αποκτήσετε έναν παχύρρευστο χυλό. Βουτάτε τις φέτες τυριού στον χυλό και τις τοποθετούμε στο τηγάνι με το λάδι να έχει κάψει. Αφήνετε να ψηθούν καλά από τη μια πλευρά και τις γυρνάτε από την άλλη. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα τις βγάζετε από το τηγάνι και τις τοποθετείτε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε το σαγανάκι ζεστό με λεμόνι.

icookgreek.com

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button