ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

Άργος Ορεστικό: Εκπαιδευτική επίσκεψη και γνωριμία με τον “λευκό θησαυρό”

Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και τις δασκάλες τους, μετέβησαν στο γειτονικό οικισμό Λακκωμάτων και είδαν από κοντά τα στάδια επεξεργασίας των φασολιών Καστοριάς. Ένα τοπικό προϊόν φημισμένο εντός και εκτός Ελλάδας με μεγάλη θρεπτική αξία.
Μας υποδέχθηκε ο γεωπόνος, Βασίλειος Νασιόπουλος, ο οποίος υπήρξε μαθητής μου φοιτώντας για έξι χρόνια στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού
Ο αγαπητός Βασίλης, ενημέρωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα στάδια επεξεργασίας των φασολιών, ένα τοπικό και επώνυμο προϊόν, που η δυναμική καλλιέργειά του έχει τονώσει οικονομικά τα τοπικά νοικοκυριά της ακριτικής περιοχής μας.
Τα φασόλια αμέσως μετά τη συγκομιδή και αφού έχει πραγματοποιηθεί η απεντόμωση είναι έτοιμα για καθαρισμό
Οι μαθητές μας στις μπετονιέρες, όπου έχουν τοποθετηθεί τα φασόλια για τον απαραίτητο καθαρισμό
Μετά τον καθαρισμό, τα φασόλια οδηγούνται στο κόσκινο για κοσκίνισμα και στη συνέχεια διαχωρίζονται αυτόματα σε μεγέθη από το διαχωριστή μεγεθών.
Ο περίφημος χρωματοδιαλογέας (ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής), όπου ξεχωρίζονται τα καλά φασόλια από τα σκάρτα και άχρηστα
Καλή η τεχνολογία, αλλά το ανθρώπινο χέρι είναι πάντα χρήσιμο και απαραίτητο.
Στην ταινία χειροδιαλογής εργάτες πραγματοποιούν το τελικό ξεδιάλεγμα των καλών φασολιών από τα σκάρτα.
Το καθαρό φασόλι μεταφέρεται στο ενσακιστικό μηχάνημα για να σακιαστεί
Αφού μετρηθεί η υγρασία στο υγρασιόμετρο, τα φασόλια μεταφέρονται στη συσκευαστική μηχανή για την απαραίτητη συσκευασία
p1030156
Έτοιμο το προϊόν για κατανάλωση. Στα παιδιά μας μοιράστηκε από μία συσκευασία των 500γρ.τύπου”γίγαντες”. Αύριο Παρασκευή, ημέρα νηστείας, θα μαγειρευτούν από μαμάδες και κυρίως γιαγιάδες!

Εκ μέρους των μαθητών-παιδιών μας, ευχαριστώ το Δήμο Άργους Ορεστικού για τη διάθεση του λεωφορείου, καθώς επίσης και τον υπεύθυνο του διαλογητηρίου-συσκευαστηρίου, συνδημότη μας, Βασίλειο Νασιόπουλο με  όλο το προσωπικό της επιχείρησης.
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης

 

leconomidis.blogspot.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button