Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΚόσμοςΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Νέα Υόρκη: “Έχω ευεργετηθεί από τον Ναούμ Γκόσδα”

14938186_1492188924141676_4472575729694906796_n

Ας γίνει έμπνευση για τους νεώτερους δασκάλους και καθηγητές το πάθος του και το μεράκι του για τις επιστήμες και τη διδασκαλία

“Πληροφορήθηκα από τον παλιό συμμαθητή και φίλο και τώρα καταξιωμένο ιατρό, Βασίλη Βραγγάλα, για το βιολογικό τέλος ενός σπουδαίου δάσκαλου , του καθηγητή μας Ναούμ Γκόσδα, από το Κωσταράζι, Καστοριάς (στο κέντρο της φωτογραφίας). Ενός δασκάλου που ενέπνευσε φυσική και χημεία σε εκατοντάδες μαθητές και τους μύησε στα μυστικά αυτών των δυο θετικών επιστημών. Μη έχοντας τρόπο να απευθύνω προσωπικά τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του (όπως πραγματικά θα το επιθυμούσα και έπρεπε), το κάνω δημόσια μέσω του Facebook.

Προσωπικά δηλώνω απερίφραστα ότι έχω ευεργετηθεί από αυτό τον άνθρωπο για την κατοπινή επιστημονική μου σταδιοδρομία. Ο τρόπος διδασκαλίας του ήταν χαρακτηριστικός και συναρπαστικός. Σε καθήλωνε, σε απορροφούσε. Επρόκειτο για επιστήμονα ύπατου πανεπιστημιακού επιπέδου που δίδασκε (λόγω συνθηκών και επιθυμίας;) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αρχικά (ως συνιδιοκτήτης) στο Ιδιωτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Καστοριάς και μετέπειτα στο Δημόσιο Λύκειο Καστοριάς.

Ταυτόχρονα, ας μου επιτραπεί να κάνω ειδική μνεία σε δύο ακόμη αξιολογότατους καθηγητές που τον πλαισίωναν στο εν λόγω ιδιωτικό σχολείο, ήτοι τον μετέπειτα βουλευτή και υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη από την Πεντάβρυσο, Καστοριάς, συνιδιοκτήτη του σχολείου, ενός άριστου φιλολόγου εξαιτίας του οποίου λάτρεψα την (νέα και αρχαία) ελληνική γλώσσα και του αείμνηστου Δημοσθένη Κεπαπτσόγλου, από το Άργος Ορεστικό, Καστοριάς, ενός ακόμη εξαίρετου φιλόλογου από τον οποία εκτίμησα την (πραγματική) ιστορία και διδάχθηκα την ορθολογική μελέτη της. Δεν είναι τυχαίο, μήτε συμπτωματικό, ότι από ένα μικρό ιδιωτικό σχολείο μιας επαρχιακής πόλης αναδείχθηκαν και καταξιώθηκαν διεθνώς πολλοί επιστήμονες. Ήταν, ταπεινά φρονώ, και οι τρεις του υπέροχοι δάσκαλοι και κορυφαίοι επιστήμονες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του καθηγητή Ναούμ Γκόσδα και ας γίνει έμπνευση για τους νεώτερους δασκάλους και καθηγητές το πάθος του και το μεράκι του για τις επιστήμες και τη διδασκαλία.”

 

Από το Facebook του Χαράλαμπου Βασιλειάδη

 

 

Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης είναι καθηγητής στο NYU Tandon School of Engineering και Senior Vice President στην  M & J Engineering PC

Είναι Διπλωματούχος των Ακαδημιών των Μηχανικών Περιβάλλοντος, Υδάτινων Πόρων Μηχανικών και Βιομηχανικών Υγιεινολόγων. Είναι επίσης Πιστοποιημένος Βιομηχανικός Υγιεινολόγος της αμερικανικής επιτροπής των βιομηχανικών υγιεινολόγων και μέλος πολλών επαγγελματικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών, της Sigma Xi Επιστημονική Έρευνα Εταιρείας και της Αμερικανικής Βιομηχανικής Υγιεινής σύνδεσης. Ο Δρ Βασιλειάδης έχει παραστεί ως ειδικός μάρτυρας σε διάφορες νομικές υποθέσεις, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από είκοσι άρθρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button