Ελλάδα

Δημόσιο: Μειώσεις μισθών – Κίνδυνος για συντάξεις και επιδόματα

atm_12– Από 200 ως 250 εκατομμύρια οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
– Κόβονται τα επιδόματα και παροχές από υπουργεία και δήμους
– Με εισοδηματικά κριτήρια τα επιδόματα που θα απομείνουν
– Τσεκούρι παντού ζητούν οι θεσμοί
– Δείτε ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Επιδόματα, μισθοί και συντάξεις μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο των δανειστών που βάζουν περίπου 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ παροχών στο στόχαστρο.

Με το κενό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προκύψει οι θεσμοί ζητούν και πάλι περικοπές συντάξεις, ενώ για να καλυφθεί το εγγυημένο εισόδημα η κυβέρνηση σκέφτεται περικοπές στα μισθολόγια στρατιωτικών και αστυνομικών. Την ίδια ώρα και τα προνοιακά επιδόματα που δίδονται από υπουργεία και δήμους φαίνεται ότι μπαίνουν στο… κρεβάτι του Προκρούστη.

Στο κενό του εγγυημένου εισοδήματος η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα ποσό 760 εκατομμυρίων το οποίο ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει πως θα καλύψει. Το εγγυημένο εισόδημα ενισχύει με ένα ποσό περί τα 200 ευρώ το μήνα, ποσό που ανεβαίνει κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας.
Προς το παρόν ωστόσο λείπουν από τον κρατικό κορβανά 400 εκατομμύρια ευρώ για να τρέξει το πρόγραμμα του εγγυημένου εισοδήματος και έτσι οι δανειστές πιέζουν το ποσό αυτό να βρεθεί με περικοπές μισθών και συντάξεων στους ένστολους, περικοπές που θα κυμανθούν από 200 ως 250 εκατομμύρια ευρώ.

Από ‘κει και ύστερα περνάμε στα επιδόματα. Αυτή τη στιγμή οι δήμοι δίνουν 9 διαφορετικά επιδόματα με 40 διαφορετικές αποφάσεις όμως δεν είναι μόνο οι δίνοι. Επιδόματα δίνουν και τα υπουργείο και πολλές φορές επίδομα λαμβάνουν τα ίδια άτομα από δυο διαφορετικές πηγές. Είναι περίπου 200.000 αυτοί οι άνθρωποι και το ποσό αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος το υπουργείο εξετάζει να μπει ενιαίο εισοδηματικό κριτήριο για όλα τα επιδόματα και για το εγγυημένο εισόδημα.
Μια σκέψη είναι να μπει πλαφόν στα 4.320 ευρώ ατομικού εισοδήματος το χρόνο.
Κάπως έτσι όποιος έχει εισόδημα από ‘κει και πάνω χάνει το επίδομα.

Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο:

Επίδομα θέρμανσης
Επίδομα γάμου
Φοιτητικά επιδόματα
Επιδόματα τριτέκων
Επιδόματα μητρότητας
Επίδομα απροστάτευτων τέκνων
Ειδικά επιδόματα αναπηρίας
Επικουρικά επιδόματα και συντάξεις αναπήρων
Επίδομα μακροχρόνια άνεργων
Κοινωνικός τουρισμός
Δωρεάν κάρτες μεταφορών με ΚΤΕΛ
Επιδόματα κατασκηνώσεων
Έκτακτη ενίσχυση ομογενών
Επίδομα ορεινών περιοχών
Επίδομα γεωργικού ντίζελ

newsit.gr

περισσότερα
Back to top button