Καστοριά

Η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία για τις εκλογές του ΠΥΣΔΕ Καστοριάς

987654321

Στην ανηλεή επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο (συγχώνευση – κλείσιμο σχολείων, εγκατάλειψη της ειδικής αγωγής και υποδομών όπως οι σχολικές βιβλιοθήκες, υποχρηματοδότηση, αύξηση διδακτικού ωραρίου κ.ά.) τα τελευταία 6 χρόνια από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, έρχονται να προστεθούν οι τελευταίες αντιδραστικές – αντιεκπαιδευτικές παρεμβάσεις του Υπ. Παιδείας στη Β/θμια εκπαίδευση. Η κατάργηση των επιπέδων στην ξένη γλώσσα, η αφαίρεση της υποστήριξης των ερευνητικών εργασιών από τους συναδέλφους ΠΕ19-20, η χωρίς κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό κριτήριο ελάττωση των διδακτικών ωρών στο γυμνάσιο, η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων λειτουργίας τμημάτων, ομάδων προσανατολισμού στα γενικά λύκεια και τομέων στα ΕΠΑ.Λ., η διεύρυνση των αναθέσεων των μαθημάτων, η υποβάθμιση του εργαστηριακού χαρακτήρα των φυσικών επιστημών και της πληροφορικής μέσα από την κατάργηση της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων, η λειτουργία των τμημάτων μαθημάτων επιλογής κ.ά. αποτελούν αλλαγές που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την εξοικονόμηση διδακτικού προσωπικού και τη δημιουργία μίας δεξαμενής πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, η οποία θα οδηγήσει σε εκβιαστική κινητικότητα και υποχρεωτική μετακίνηση.        Επίσης, η αδιοριστία των τελευταίων 7 ετών παράλληλα με την συνταξιοδότηση 18.990 εκπαιδευτικών έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κλάδου ενώ το 1/4 των εκπαιδευτικών έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους “τιραμόλα” αφού πρέπει να  μετακινούνται σε δύο, τρία, τέσσερα αλλά και πέντε σχολεία.

Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και η εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης στον εργαζόμενο μέσα από μία σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων (ασφαλιστικό, φορολογικό, μισθολογικό, ΕΝΦΙΑ) συνθέτουν την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια διαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον για το δημόσιο σχολείο.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν το πόρισμα Γαβρόγλου (Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής) και το  τελικό Υπόμνημα της ομάδας Λιάκου προς το Υπουργείο Παιδείας που περιγράφουν μία εκ βάθρων και άκρως συντηρητική αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου. Μία πρόταση που αποδομεί και διαλύει το δημόσιο σχολείο, που βάζει οριστικά ταφόπλακα στη μαζική δημόσια εκπαίδευση, εξοβελίζει βίαια χιλιάδες μαθητές, διαμορφώνει όρους εργασιακής “γαλέρας” για τους εκπαιδευτικούς και υπακούει στους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής και του “κόφτη” στα δημόσια αγαθά.

2 Νοέμβρη – εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

            Οι εκλογές, λοιπόν, για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια διεξάγονται σε μια περίοδο που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Η παραβίαση συντελείται πρώτιστα από το Υπουργείο Παιδείας (εγκύκλιο του «εντέλλεσθε» στις τοποθετήσεις, διατήρηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου των νόμων Διαμαντοπούλου, με την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων επιβολής των αντιεκπαιδευτικών μέτρων στους Διευθυντές εκπαίδευσης, στους Περιφερειακούς Διευθυντές και στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας) αλλά και από τα ίδια τα Υ.Σ. (βεβαρυμμένο παρελθόν πελατειακών εξυπηρετήσεων, εφαρμογή των νέων αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών για την εξοικονόμηση προσωπικού κ.ά.).

Πιστεύουμε ότι μόνο μία μαχητική, ανυπότακτη, αντιδιαχειριστική και ανεξάρτητη παρουσία στα Y.Σ. που θα στηρίζεται σε ένα μαχητικό εκπαιδευτικό κίνημα, μπορεί να ορθώσει σοβαρά εμπόδια στο διοικητικό – κρατικό αυταρχισμό και στην προσπάθεια νομιμοποίησης των αντιεκπαιδευτικών μέτρων μέσα από τα Y.Σ.

Πιστεύουμε σε μία παρουσία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια:

  • που θα λειτουργεί στο πλαίσιο συλλογικών αρχών
  • που θα λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του συναδέλφου, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια
  • που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του κλάδου (ΕΛΜΕ)
  • που θα ελέγχεται και θα δίνει λόγο στους συναδέλφους (συνεχή παρουσία σε Γενικές Συνελεύσεις και σχολεία)

Πιστεύουμε  στην εναλλαγή – ανακλητότητα των αιρετών μελών του Υ.Σ. καθώς και τον περιορισμό της εκπροσώπησης στις θητείες (μέγιστο 3 θητείες).

 Όχι στις μετακινήσεις εκπαιδευτικών, κανείς καθηγητής χωρίς οργανική θέση, κανείς σε καθεστώς ομηρίας. Κανείς μόνος του. Το κάθε πρόβλημα συναδέλφου το μετατρέπουμε από ατομικό σε συλλογικό.

Δυνάμωσε τη φωνή σου

Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και του δημόσιου σχολείου

 

υποψήφιοι για το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Καστοριάς

Παύλος Αντωνιάδης

Σωκράτης Βασιόπουλος

Αλέξανδρος Μακρίδης

Χρήστος Παπανδρέου

Στέλλα Χρανιώτου

 

 

 

περισσότερα
Back to top button