Ελλάδα

Σπουδαία Ανακάλυψη στα μανιτάρια!

20161016_121613_hdrΗ εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Hohenheim (Χοχενχαιμ) της Στουτγάρδης  στα πλαίσια της συμμετοχής της στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «TRAFOON PROJECT» κατάφερε  για πρώτη φορά στην Ευρώπη να εφαρμόσει μία πρωτοποριακή τεχνολογία ηλιακής ξήρανσης μανιταριών για παραγωγή αποξηραμένων προϊόντων με χαμηλό ενεργειακό κόστος και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Αρκούν μόνο  1-2 γρ αποξηραμένων πλευρώτους δηλαδή μία μόνο φετούλα  πλευρώτους για να πάρει ένας ενήλικας το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη D.

Τα μανιτάρια, χάρη στην ιδιαίτερη διατροφική τους αξία αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, έχουν αποτελέσει μέρος της διατροφής του ανθρώπου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Τα νωπά μανιτάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (80 – 95%), 22% πρωτεΐνη (επί ξηρού) περιέχοντας τα περισσότερα από τα απαραίτητα αμινοξέα, 5% λίπος (επί ξηρού) κυρίως με τη μορφή του λινελαϊκού οξέος (απαραίτητο λιπαρό οξύ που δεν συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα), ~ 63% υδατάνθρακες συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και ~ 10% ανόργανα συστατικά (επί ξηρού). Επιπλέον τα εδώδιμα μανιτάρια περιέχουν πολλά βιοδραστικά συστατικά (β-γλυκάνες, εργοστερόλη και φαινολικά συστατικά) με ποικίλα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, κυρίως θειαμίνης (Β1), ριβοφλαβίνης (Β2), νιασίνης, βιοτίνης και ασκορβικού οξέως (βιταμίνη C) ενώ είναι η μόνη μη ζωικής προέλευσης τροφή που περιέχει προβιταμίνη D2 (εργοστερόλη), η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη D2 μετά από παραμονή των μανιταριών στον ήλιο κάτω από κατάλληλες συνθήκες ηλιοφάνειας και θερμοκρασίας.

Το Ινστιτούτο Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ηοhenheim, στη Στουτγκάρδη Γερμανίας και ο έλληνας ερευνητής Δημήτρης Αργυρόπουλος ειδικεύεται σε τεχνολογίες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων τα τελευταία 10 χρόνια. Η ξήρανση φρούτων, λαχανικών, αρωματικών φυτών και μανιταριών σε πρότυπα ξηραντήρια με τη χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας αποτελεί ξεχωριστό πεδίο έρευνας. Το Ινστιτούτο έχει πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη βελτιστοποίηση της διεργασίας ξήρανσης συμμετέχοντας σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε αρκετές μεσογειακές, τροπικές και υποτροπικές περιοχές ανά τον κόσμο.

 Η εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς, στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο του Hohenheim, συμμετείχε σε ερευνητικό εγχείρημα με στόχο τον εμπλουτισμό -με φυσικό τρόπο- εδώδιμων μανιταριών σε βιταμίνη D. H συγκεκριμένη προσπάθεια αφορούσε καταρχήν την αύξηση της φυσικά παραγόμενης προβιταμίνης D (εργοστερόλης) στα μανιτάρια με ελεγχόμενη έκθεση τους στον ήλιο. Στη συνέχεια περιελάμβανε εργαστηριακές μετρήσεις της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη D2 και άλλα βιοενεργά συστατικά.

Η εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς υποστήριξε το σχετικό εγχείρημα παρέχοντας το απαιτούμενο βιολογικό υλικό και καλύπτοντας όλες τις σχετικές ανάγκες του πειράματος από την παραγωγή μανιταριών μέχρι την τυποποίηση τους.

Έτσι λοιπόν, για πρώτη φορά στην Ευρώπη η «Μανιτάρια Δίρφυς» παρουσιάζει 2 καινοτόμα προϊόντα, αποξηραμένα βασιλομανίταρα 25γρ και πλευρώτους 25γρ με καταπληκτική γεύση, άρωμα αλλά και πλούσια σε φυσικά παραγόμενη βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D  ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Επίσης, η βιταμίνη D διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες.

 

Βραβεία – Διακρίσεις της Μανιτάρια Δίρφυς

Το προϊόν «Φρέσκα Μανιτάρια Λεντινούλα» απέσπασε ΒΡΑΒΕΙΟ GOURMET 2009-2010.

Βραβείο ελληνικό τυποποιημένο προιόν «Τα 100 καλύτερα 2012» στο “Ελαιόλαδο με λευκή τρούφα 100ml” και «Βούτυρο με λευκή τρούφα 100ml»

Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμος 2013 «ελληνική καινοτόμος επιχείρηση »

Βραβείο Πρότυπης καλλιέργειας 2014 Επιμελητήριο Ευβοίας.

diatrofi.gr

περισσότερα
Back to top button