ΕλλάδαΚόσμος

Η Μαρία Σπυράκη ζήτησε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να φθάσει το φυσικό αέριο σε χαμηλές τιμές σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα εκτός από τη Δυτική Μακεδονία

 

maria_spuraki_2014

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή υποστηρικτικών αγωγών ώστε το φυσικό αέριο να φθάνει σε χαμηλές τιμές σε όλους τους καταναλωτές στην Κεντρική Μακεδονία , την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ζήτησε με παρέμβαση της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Ενώπιων του αρμόδιου Επιτρόπου για την Ενέργεια Μιγχέλ Αρίας Κανιέτε , η Μαρία Σπυράκη ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, επεσήμανε την ανάγκη για  πρόσβαση σε όλες τις μορφές φυσικού αερίου ιδίως μετά  την αύξηση της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου του οποίου η τιμή, λόγω υπερπροσφοράς, είναι χαμηλότερη. «Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το project της ΔΕΠΑ για την Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ένα project που μπορεί να δώσει φυσικό αέριο σε πρωτεύουσες νομών, σε μικρότερες πόλεις, σε βιομηχανικές ζώνες σε μια από τις πιο φτωχές ενεργειακά περιοχές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.

Όπως διευκρίνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, πρόκειται για ένα project μήκους 1.128 χιλιομέτρων που θα επεκτείνει την ενεργειακή αγορά της Ελλάδας κατά 0,4 δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά και θα προσελκύσει επενδυτές. « Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δώσουμε στους Έλληνες καταναλωτές φθηνότερη ενέργεια» επεσήμανε η Μαρία Σπυράκη.

«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

η  ενεργειακή ασφάλεια, η ενεργειακή επάρκεια και η χαμηλότερη τιμή για τους καταναλωτές είναι πράγματι οι πυλώνες για τους οποίους οφείλουμε να εργαζόμαστε. Όμως πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα και ρεαλιστές. Σε πολλά κράτη μέλη όπως στην πατρίδα μου την Ελλάδα είμαστε εξαρτημένοι από έναν και μόνο προμηθευτή για το φυσικό αέριο και έτσι είναι απαραίτητο να έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.  Είναι επίσης μια ευκαιρία να δώσουμε πρόσβαση στους καταναλωτές σε φθηνή ενέργεια. Καθώς λόγω της υπερπροσφοράς του LNG έχει μειωθεί σημαντικά η τιμή του. Παράλληλα όμως πρέπει να δημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε αμέσως υποστηρικτικές υποδομές αγωγών που θα συνδυάζουν όλες τις μορφές φυσικού αερίου.  Ένα τέτοιο παράδειγμα και θα ήθελα  να το ακούσετε αγαπητοί συνάδελφοι, είναι το project της ΔΕΠΑ για την Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ένα project που μπορεί να δώσει φυσικό αέριο σε πρωτεύουσες νομών, σε μικρότερες πόλεις, σε βιομηχανικές ζώνες σε μια από τις πιο φτωχές ενεργειακά περιοχές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ένα project μήκους 1.128 χιλιομέτρων που θα επεκτείνει την ενεργειακή αγορά της Ελλάδας κατά 0,4 δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά και θα προσελκύσει επενδυτές. Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δώσουμε στους Έλληνες καταναλωτές φθηνότερη ενέργεια.

Σας ευχαριστώ».

 

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button