Κόσμος

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει επίσημα το κάπνισμα!

kapnisma-660_6-612x300

Έχουμε ακούσει για το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, ενώ στο παρελθόν έχουν σημειωθεί περιστατικά με καπνιστές που αντιμετώπισαν προβλήματα με το νόμο, ακόμα και σε δημόσιους εξωτερικούς χώρους.

Το Τουρκμενιστάν, ωστόσο, το πήγε ένα βήμα παρακάτω, αφού απαγορεύει γενικά την πώληση καπνού και τσιγάρων! Ένα νέο διάταγμα φέρεται να απαγορεύει την πώληση όλων των προϊόντων καπνού, με όσα καταστήματα δεν το τηρούν να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι περίπου 1.000 ευρώ( 6.900 manats στο Τουρκμενιστάν νόμισμα).

Το Chrono-TM, μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα του Τουρκμενιστάν αναφέρει ότι μια μαύρη αγορά έχει ξεπηδήσει στους δρόμους της πρωτεύουσας, Ασγκαμπάτ, πουλώντας λαθραία πακέτα τσιγάρων, που κοστίζουν περίπου 6 ευρώ.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Τουρκμενιστάν ελέγχονται εξ’ ολοκλήρου από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, με τους δημοσιογράφους χωρίς σύνορα να αναφέρουν πως η χώρα της κεντρικής Ασίας είναι η τρίτη χειρότερη χώρα, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Να σημειωθεί πως, ο Ατατούρκ Οντμανόβ, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για την Προστασία της ασφάλειας μιας υγιούς κοινωνίας, «ξηλώθηκε» από το βαθμό του συνταγματάρχη πριν λίγες εβδομάδες, εξαιτίας της αποτυχίας του να μυήσει τους πολίτες σε ένα υγιές lifestyle, χωρίς τσιγάρο.

Πάντως, ο νέος επικεφαλής, Τζέρεμι Χαντ, δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσει τη μάστιγα του καπνίσματος.

Αυτό που μένει να φανεί σε βάθος χρόνου είναι τα οφέλη της απαγόρευσης καπνίσματος, (κάτι που θέλει να κάνει και η Νέα Ζηλανδία), καθώς ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων στο Τουρμεκιστάν είναι μόλις 65 χρονών.

 

thestival.gr

 

περισσότερα
Back to top button