Ελλάδα

Ετσι θα περιορίσετε την όρεξή σας – Το no.1 μυστικό αδυνατίσματος!

DIAITA2_711300816Προσπαθείς να χάσεις αυτά τα επίμονα κιλά που δεν λένε να φύγουν μιας και η όρεξή σου για φαγητό είναι πάντα παρούσα; Μην σπαζοκεφαλιάζεις άλλο, υπάρχει λύση! Ένα υγιεινό σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες νωρίς το απόγευμα μπορεί να κόψει την όρεξη, ιδίως για παχυντικά τρόφιμα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας και υπέρ της υγιεινής διατροφής. Το καλύτερο, δε, είναι ότι ισχύει για μικρούς και μεγάλους σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition», οι ερευνητές απέδειξαν ότι το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες (ηλικίες 13-19 ετών), είτε έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος είτε είναι υπέρβαροι.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες (λ.χ. ξηροί καρποί, γιαούρτι, πουτίγκα σόγιας, βραστό αυγό) την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τις διατροφικές προτιμήσεις ομάδας νεαρών εθελοντών, αλλά και τον αντίκτυπο στις νοητικές λειτουργίες και την ψυχική τους διάθεση.

Τα ευρήματα αυτά συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα σε ομάδα εθελοντών που δεν έτρωγαν απογευματινό ή έτρωγαν για απογευματινό ένα σνακ πλούσιο σε λιπαρά.

«Ανακαλύψαμε ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες απογευματινό σνακ βοηθεί τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής και την όρεξή τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χέδερ Λίντι, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής & Φυσιολογίας της Ασκήσεως στο πανεπιστήμιο.

«Στις ηλικίες αυτές το να καθίσει ένας νέος και να φάει κανονικό φαγητό είναι σπάνιο, ενώ τα περισσότερα σνακ που μπορούν να φάνε “στο πόδι” είναι γεμάτα λίπη και ζάχαρη. Με τα σνακ που τους δώσαμε, όμως, όχι μόνο περιόρισαν το ανθυγιεινό φαγητό το βράδυ, αλλά βελτιώθηκαν η νοητική λειτουργία και η ψυχική τους διάθεση – γεγονός εξαιρετικά σημαντικό στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής».

Στην πραγματικότητα, όταν οι νεαροί εθελοντές έτρωγαν το πλούσιο σε πρωτεΐνες απογευματινό, κατανάλωναν κατά 30% λιγότερες θερμίδες το βράδυ απ’ όσες οι συνομήλικοί τους που δεν έτρωγαν απογευματινό και κατά 20% λιγότερες απ’ όσες οι συνομήλικοί τους που έτρωγαν ως απογευματινό πολλά λιπαρά.

Οι νεαροί που έτρωγαν τις πολλές πρωτεΐνες ένιωθαν επίσης πιο χορτάτοι όλο το απόγευμα, ενώ πεινούσαν και κατά 20 λεπτά αργότερα το βράδυ.

star.gr

περισσότερα
Back to top button