Καστοριά

Καστοριά: θεµατικές ξεναγήσεις «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαµπερές ιστορίες φωτιάς»

l_12239Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς συµµετέχει και εφέτος στον εορτασµό της πανελλαδικής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισµός», που διοργανώνει η Γενική ∆ιεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού µε στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του.

Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσµού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης µε την ανθρώπινη σκέψη και δηµιουργία διαχρονικά. Το θέµα της φετινής εκστρατείας «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαµπερές ιστορίες φωτιάς» εµπνέεται από τον Προµηθέα ∆εσµώτη του Αισχύλου και, εποµένως, οι δράσεις αφορούν στις µεταµορφώσεις της φωτιάς, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το διττό της χαρακτήρα: αιτία καταστροφής αφενός, αλλά αφετέρου διαχρονικό σύµβολο δύναµης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς διοργανώνει θεµατικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού και στο ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Απόζαρι Καστοριάς.

Συγκεκριµένα θα πραγµατοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού

Πέµπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 (10π.µ. -12µ.µ.)

Εκπαιδευτική δράση µε τίτλο «Κεραµικά σκεύη. Από την κουζίνα στην αιωνιότητα». Βιωµατική προσέγγιση των µαθητών στον τρόπο κατασκευής και διακόσµησης των αγγείων και τις πολλαπλές χρήσεις τους στο πέρασµα των αιώνων µέσα από διάφορες προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους Ορεστικού.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 (12 µ.µ.- 1µ.µ.)

Θεµατικές ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό. Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Ανδροµάχη Σκρέκα, Στέλλα Κοντοπούλου

Πληροφορίες και δηλώσεις συµµετοχής: τηλ. 2467088200 και 2467026781 

Ναός Εισοδίων Θεοτόκου στο Απόζαρι Καστοριάς

Πέµπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 (10π.µ. -12µ.µ.)

Εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται σε µαθητές της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης µε τίτλο «Η φωτιά ως σύµβολο κάθαρσης στο θρησκευτικό βίο». Στόχος του προγράµµατος είναι η γνωριµία των µαθητών µε τον καθαρτήριο ρόλο της φωτιάς στη βυζαντινή αγιογραφία και τέχνη µέσα από αντίστοιχες απεικονίσεις στο νάρθηκα των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 (12 µ.µ.- 1µ.µ.)

Θεµατικές ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης : Χαρά Σαρρηγιαννίδου, Αµαλία Γκιµουρτζίνα

Πληροφορίες και δηλώσεις συµµετοχής: τηλ. 2467088200

Η είσοδος στα δηµόσια µουσεία, µνηµεία και αρχαιολογικούς χώρους για όσους συµµετέχουν στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

περισσότερα
Back to top button